Binnenkort duidelijkheid over digitale radio

Staatssecretaris Frank Heemskerk (EZ) wil de verdeling van de DAB- en FM-frequenties combineren. Dat schreef hij deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee komt hij tegemoet aan de lobby van de commerciële radio-omroepen. Dinsdag praat de Tweede Kamer over het voorstel voor commerciële digitale radio. Gelet op de wens van de omroeppartijen om zo spoedig mogelijk aan de slag te gaan met de beschikbare frequentieruimte, wil Heemskerk nog dit jaar de multiplexen van DAB (Digital Audio Broadcasting) veilen.

Al vele jaren wordt er gesproken over de commerciële exploitatie van DAB, dat in Nederland uitsluitend wordt gebruikt door de publieke omroep. Vorig jaar was nog het plan om de frequenties te veilen zonder dwingende voorwaarden: iedereen moest zelf maar beslissen wat hij met DAB wilde. Naast radio kan bijvoorbeeld ook televisie of visuele radio worden aangeboden.

Daar kwam kritiek op vanuit de commerciële radio-omroepen die vreesden dat zij het onderspit zouden delven. Ook al hebben commerciële radio-omroepen nooit veel belangstelling gehad voor DAB, gelet op de enorme investeringen in het zenderpark en het feit dat voor DAB ontvangst aparte toestellen zijn vereist, ze willen de frequenties ook niet graag kwijt.

Lokale omroepen ook digitaal
Heemskerk wil nu de zogenoemde ‘L-band’ verdelen onder lokale en regionale stations. In 117 regio’s is er ruimte voor drie of vier radiostations per regio. Zij kunnen een plek krijgen op de zogeheten multiplex voor digitale radio.

Daarnaast zijn er nog twee kavels voor digitale radio te verdelen. Een daarvan richt zich op landelijke dekking, de andere op regionale dekking. Eén van deze landelijke kavels in Band III wordt gelijktijdig met de L-Band kavel in de herfst van 2008 verdeeld. Het andere kavel wordt volgend jaar tegelijk met (analoge) FM en AM frequenties vergeven. In 2009 kunnen alleen al 18 landelijke commerciële en in totaal 80 regionale omroepen via DAB uitzenden.

Door de verankering van radio in de vergunninguitgifte kunnen de radiostations blijven uitzenden via FM, maar zouden tegelijk kunnen investeren in T-DAB. De DAB frequenties moeten dan wel meteen gebruikt worden.

Als techniek wordt nu zo goed als zeker gekozen voor DAB+. Het huidige DAB zal mogelijk verdwijnen. Mobiele TV Nederland wil deze multiplexen graag gebruiken voor mobiele televisie via de DMB-techniek, maar daarover is nog geen duidelijkheid. Wellicht komt dat volgende week aan de orde tijdens de commissievergadering over dit onderwerp.

Geen concurentie voor Digitenne?
De PvdA zou graag een concurrent willen zien voor KPN’s Digitenne (digitale ethertelevisie), maar andere partijen lopen daar niet meteen warm voor. CDA kamerlid Atsma wil zelfs geen veiling voor bestaande commerciële radio. De partijen zouden DAB erbij moeten krijgen op voorwaarde dat ze die verder ontwikkelen.

Willem Toerink aast met zijn bedrijf db europe al sinds 1997 op de commerciële DAB frequenties. db europe gaat zijn multiplex doorverhuren aan bedrijven die multimediatoepassingen willen ontwikkelen, naast radio zou dat ook visuele radio kunnen worden. Van Toerink mag de regionale publieke omroep gratis op zijn netwerk meeliften. “We kunnen goed met de plannen van Heemskerk leven, en een volwaardige concurrent van Digitenne worden,” zegt Toerink. “Dat vraag is nog wel of de multiplexen voldoen aan onze voorwaarden. We rekenen er echter op dat we frequenties krijgen.” [Emerce/Jan Libbenga]