Duitsland krijgt radio via DVB-H

In delen van Duitsland zal binnenkort ook naar radio via DVB-H kunnen worden geluisterd. Aanstaande donderdag (12 juni) zal ‘MyFun Radio’ starten met uitzenden via dit platform. Digital Video Broadcasting – Handhelds is een standaard voor digitale televisie, speciaal bedoeld voor draagbare apparaten, zoals mobiele telefoons en pda’s, maar hierop kunnen ook radiozenders met beeld worden uitgezonden. Later dit jaar zullen nog twee radiostations in Duitsland gaan uitzenden via DVB-H.

Duitsland krijgt radio via DVB-H Sinds begin deze maand wordt er door zenderexploitant T-Systems en Mobil 3.0 getest met DVB-H in Hamburg, München, Frankfurt en Hannover. Later dit jaar zal DVB-T ook beschikbaar worden in andere delen van Duitsland. Voor Bremen, Hessen, Saksen, Thüringen en Sleeswijk-Holstein zijn de licenties inmiddels al verleend.

Momenteel zijn via DVB-H drie televisiestations vrij te ontvangen. Dit zijn de publieke zenders ARD en ZDF, alsmede Deutschland 24. Daarnaast zijn ook RTL, Sat.1, ProSieben, VOX, n-tv en N24 te ontvangen, maar deze zijn vooralsnog gecodeerd.

Binnenkort zullen er ook een drietal radiostations via DVB-H gaan uitzenden in Duitsland. De eerste hiervan zal donderdag (12 juni) van start gaan: MyFun Radio. Deze zender zal 24 uur per dag comedy en karaoke brengen. Doordat DVB-H ook beeld kan brengen, zal op het beeldscherm van de mobiele telefoon te zien zijn welke comedy er draait, wat het laatste nieuws is en wat voor weer het wordt. Daarnaast zullen ook de songteksten van de karaokeplaten getoond worden.

MyFun Radio wordt geproduceerd door Digital 5, dat een samenwerkingsverband is van Antenne Bayern, ffn, Hit-Radio Antenne Niedersachsen, Radio Hamburg, Radio NRW en Hit Radio FFH. Bij laatstgenoemde was Radio.NL recent nog op bezoek.

Vanaf augustus zal een tweede radiostation van start gaan via DVB-H: 90elf. Deze zender zal 24 uur per dag in het teken staan van voetbal. Later zal ook BigMusic als derde kanaal van start gaan.

In Nederland is sinds deze maand vooralsnog alleen televisie te kijken via DVB-H. Onder de naam ‘MobielTV’ zijn Nederland 1, Nederland 3, RTL4, RTL24, SBS6, Jetix/Veronica, MTV Music, Discovery Channel, Xite en Nick Toons. [RS/Radio.NL]