Agentschap Telecom heeft vergunningen verleend aan Mobiele Televisie Nederland en Call Max Global BV voor het gebruik van frequenties voor digitale omroep op de L-band en band III. Deze maken het mogelijk om mobiele multimediale toepassingen zoals mobiele televisie en radio aan te bieden. Beide pakketten hebben landelijke dekking.
Vorig jaar besloot het Agentschap Telecom frequentieruimte in band III (174 MHz tot 230 MHz) en de L-band (1452 MHz tot 1479,5 MHz) veilen voor digitale omroep. Aanvankelijk waren deze frequenties bestemd voor Digital Audio Broadcasting (DAB), maar om de pakketen aantrekkelijker te maken is besloten om ze de bestemming ‘digitale omroep’ mee te geven, waardoor ze niet perse voor radio ingezet hoeven te worden.
Geïnteresseerden hadden tot 9 januari 2009 de tijd om een aanvraag in te dienen. Uiteindelijk kwamen er drie aanvragen binnen. Twee voor band III en slechts één voor de L-band. Gedurende het proces besloot één van de geïnteresseerden voor band III zich terug te trekken. De vergunning voor band III is nu toegewezen aan Mobiele Televisie Nederland, terwijl Call Max Global BV de frequentieruimte op de L-band mag gaan gebruiken. Beide partijen willen de frequenties gaan inzetten voor mobiele televisie en hiermee de concurrentie aangaan met KPN Mobiel TV.
Het inzetten van de voor DAB gereserveerde frequenties voor andere toepassingen dan digitale radio, betekent overigens nog niet gelijk het einde voor DAB in Nederland. De resterende kavels, waaronder een aantal regionale frequenties, zullen mogelijk gelijktijdig verdeeld gaan worden met de FM- en AM-frequenties. De huidige vergunningen voor het gebruik van de frequenties door commerciële radio lopen in 2011 af. Later dit jaar zal ministerie van Economische Zaken precies bekend gaan maken hoe de frequenties precies verdeeld gaan worden.
Momenteel zijn alleen de landelijke publieke radiostations in een deel van het land via DAB te ontvangen. Door het geringe aanbod zijn er dan ook nog nauwelijks DAB-ontvangers verkocht in Nederland. In hoeverre commerciële radiostations bij een verdeling interesse gaan tonen in DAB-frequenties is nog onduidelijk. [RS/Radio.NL]