Denemarken gaat voor DAB en internetradio; Zerobase van de baan

De Deense overheid heeft besloten dat Digital Audio Broadcasting (DAB) en internetradio de toekomst hebben. De komende jaren zal er daarom alles aan gedaan worden om digitale radio te promoten. Als gevolg hiervan zal er niet langer geïnvesteerd worden in analoge radiofrequenties en komt er geen Zerobase in Denemarken. Desondanks was er nog goed nieuws voor de bestaande commerciële radiostations: de publieke omroep DR raakt een landelijk FM-kavel kwijt, terwijl de hoge licentiekosten voor commerciële radio (grotendeels) komen te vervallen.

Denemarken gaat voor DAB en internetradio; Zerobase van de baan Aanvankelijk werd er in 2005 besloten dat er een Zerobase zou komen in Denemarken. Door het opnieuw indelen van de FM-band zou er meer ruimte komen voor commerciële radio. Hierdoor zou er ook meer concurrentie moeten komen voor de publieke radio DR. Momenteel heeft de publieke omroep vier landelijke FM-kavels, terwijl de commerciële stations het moeten doen met een bijna landelijk kavel (FM5) en een kavel dat het halve land dekt (FM6), alsmede een flink aantal lokale frequenties.

Door een herindeling zouden er zes landelijke FM-kavels voor commerciële radio kunnen worden gerealiseerd, waardoor de DR haar monopolie op het gebied van landelijke radio verliest. En dat is hard nodig, want met een marktaandeel van meer dan 70% is de publieke radio nog altijd oppermachtig.

Nu, vier jaar later, is de FM-band in Denemarken nog steeds niet opnieuw ingedeeld. En dat zal ook niet meer gaan gebeuren. De Deense overheid heeft namelijk besloten dat er geen Zerobase gaat komen. Er zou namelijk niemand meer willen investeren in een herindeling, omdat de toekomst van radio digitaal is. Daarom richt de overheid haar pijlen op DAB en internetradio.

De redenatie van de overheid dat er geen interesse meer zou zijn om verder in analoge radiofrequenties te investeren mag enigszins opmerkelijk genoemd worden. Verreweg de meeste inwoners van Denemarken luisteren nog steeds ‘analoog’ naar de radio. Slechts 8,5% luistert via DAB naar de radio, terwijl internetradio 2% scoort. Volgens Kasper Krüger, directeur van het inmiddels ter ziele gegane Sky Radio Denemarken, zou partijen nog wel degelijk willen inverteren in ruil voor landelijke dekking. Volgens Radionyt zou ook de Nederlandse zenderexploitant Broadcast Partners wel degelijk willen investeren in een Zerobase, in de hoop dat het nieuwe klanten oplevert.

Om de bestaande commerciële radiostations niet gelijk de doodsteek te geven, heeft de overheid besloten om toch wat concessies te doen. Zo zal de publieke radio DR een landelijk FM-net kwijt raken. Het betreft hier het kavel FM4, dat momenteel nog gebruikt wordt door de klassieke zender P2. Vanaf 2011 zal dit pakket beschikbaar worden voor commerciële radio.

Naast een extra kavel is besloten dat frequenties voortaan niet meer geveild zullen worden. In plaats hiervan zullen ze verdeeld gaan worden door middel van een vergelijkende toets. Hierdoor zullen de commerciële stations geen torenhoge licentiekosten meer hoeven te betalen. En vooral dat besluit is met veel gejuich ontvangen in de Deense commerciële radiowereld. Met name de hoge licentiekosten heeft al twee stations de kop gekost (Sky Radio Denemarken en TV2 Radio), terwijl het Nova FM van SBS en Radio 100FM van Talpa nog altijd niet lukt om zwarte cijfers te schrijven.

Eind 2008 stonden Radio 100FM en de Deense overheid al eens tegenover elkaar bij de rechtbank vanwege de licentiekosten. Eerder dit jaar zette het station de overheid nog onder druk door te dreigen met stoppen.. Ook loopt er nog steeds een zaak tussen de Deense overheid en Sky Radio Hessen. [RS/Radio.NL]