Chill-out station raakt groot deel DAB-frequenties kwijt

Een groot aantal liefhebbers van het relaxte geluid van het radiostation Chill zullen op zoek moeten naar een alternatief. Vanaf volgende week zal de chill-out zender in grote delen van Engeland niet meer via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen zijn. In plaats hiervan zal het jongerenstation Galaxy te beluisteren zijn.

Chill-out station raakt groot deel DAB-frequenties kwijt Sinds begin 2005 is Chill te ontvangen via een groot aantal lokale DAB-multiplexen. Als gevolg van de fusie tussen de GWR Group en de Capital Radio Group was er vrije ruimte ontstaan op diverse multiplexen. Als experiment besloot een aantal medewerkers van de nieuwe radiogroep GCap Media (nu Global Radio) te experimenteren met non-stop chill-out en ambient. En nog wel geheel reclamevrij ook.

Na ruim vier jaar zal Chill toch het zwijgen worden opgelegd in een groot aantel regio’s. In maart verdween het station al van DAB in Leicester, Nottingham en het westen Wiltshire. Volgende week zal Chill ook verdwijnen in Bristol, Bournemouth, Cambridge, het zuiden van Wales, Exeter en Torbay, Kent, Norwich, Peterborough, Plymouth en Cornwall, Reading en Basingstoke, Southend en Chelmsford, Sussex Coast en Swindon.

In de meeste gevallen zal de jongerenzender Galaxy de plek innemen van Chill. Alleen in Bristol en het zuiden van Wales zal de urbanzender Choice FM verschijnen op de plek van het station. Chill blijft wel te beluisteren via DAB in Londen, de regio Birmingham en Schotland. In deze regio’s was Galaxy namelijk al via DAB te ontvangen. Daarnaast blijft Chill via internet en kabel te beluisteren.

De reden waarom Chill op veel plekken verbannen wordt van DAB heeft grotendeels te maken met de verkoop van de lokale multiplexen. In april van dit jaar werd namelijk bekend dat Global Radio, eigenaar van Chill, haar aandeel in Digital One verkoopt aan zenderexploitant Arqiva. Recent werd deze verkoop afgerond, waardoor Arqiva nu eigenaar is van het landelijke multiplex voor commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk, alsmede van Now Digital, dat 25 lokale DAB-multiplexen exploiteert. De veranderingen zullen ongetwijfeld tot de verkoopvoorwaarden hebben gehoord. Alle andere radiostations van Global Radio, zoals Capital FM, Heart en Classic FM, blijven wel gewoon via DAB uitzenden. [RS/Radio.NL]