Australische radiostations de straat op voor DAB+

Meer dan 40 radiostations in Australische radiostations zullen op donderdag 6 augustus de straat op gaan. Niet uit protest, maar ter promotie van Digital Audio Broadcasting (DAB). Sinds kort zijn de meeste publieke en commerciële stations in vijf grote steden via DAB+ te ontvangen. Om deze vorm van digitale radio te promoten, slaan de stations voor één ochtend de handen ineen en zullen ze een aantal uren vanaf de straat gaan uitzenden.

Australische radiostations de straat op voor DAB+ In april van dit jaar werd bekend dat een groot deel van de Australische radiostations had besloten om uit te gaan zenden via DAB+. Al enkele jaren werd door een aantal stations via de reguliere DAB-techniek uitgezonden, maar net als Nederland kwam dit niet echt van de grond. In het kader van ‘samen staan we sterk’ werd dan ook besloten de handen ineen te slaan. Sinds mei zijn daarom een groot aantal commerciële radiostations in Perth, Melbourne, Adelaide en Brisbaine via DAB+ te ontvangen. In juni volgde Sydney, terwijl de publieke omroep ABC en de multiculturele zenders van SBS pas begin juli via DAB+ gingen uitzenden.

Het aantal radiostations dat via DAB+ te ontvangen is varieert per stad. In Brisbaine zijn bijvoorbeeld ‘slechts’ 30 stations te ontvangen, terwijl dit er in Melbourne al 39 zijn. Verdere uitbreiding is nog mogelijk, want vooral op de multiplexen voor commerciële radio is nog de nodige ruimte vrij. De bitrate van de uitzendingen varieert van 32 kbps tot 96 kbps.

Om de luisteraars kennis te laten maken met de voordelen van DAB+ gaan ruim 40 stations de straat op. Onder het mom van ‘Radio United’ zullen zij op donderdag 6 augustuss ochtends tussen 5.30 en 9 uur vanuit de buitenlucht uitzenden. In Melbourne zullen de radiostations neerstrijken op het Federation Square, in Sydney op het Martin Place, in Brisbaine op het Reddacliff Place, in Aidelaide op het Victoria Square en tenslotte in Pert op het Forrest Place.

Naast dat luisteraars radio kunnen komen kijken, zullen er demonstraties over DAB+ worden gegeven, waarbij diverse fabrikanten hun modellen zullen tentoonstellen. Tevens zal ook het visuele aspect gedemonstreerd worden, waarbij albumcovers, foto’s van deejays en stationslogo’s in beeld komen tijdens uitzendingen. Ook zullen er honderden DAB+ ontvangers weggeven gaan worden. [RS/Radio.NL]