Duitse landelijke PO stopt met DAB

De landelijke publieke radiozenders Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur staken eind 2009 hun uitzendingen via Digital Audio Broadcasting (DAB). Dit is het gevolg het afwijzen van de subsidie aan de publieke omroepen voor de overstap naar DAB+. Hierdoor is de kans dat DAB in Duitsland door een ’herstart’ alsnog van de grond komt, vrijwel nihil geworden. Eerder gaven namelijk de commerciële stations al aan niets meer te zien in DAB.

Duitse landelijke PO stopt met DAB In maart van dit jaar werd bekend dat de Duitse overheden DAB nieuw leven in wilden blazen. Daarbij zou Duitsland een landelijk multiplex krijgen, waarop in DAB+ of DMB 10 tot 15 stations kunnen gaan uitzenden. Daarnaast zouden er in elke deelstaat nog twee tot drie regionale multiplexen komen, voor de regionale en lokale radiostations.

Eind juni werd echter bekend dat de Duitse commerciële stations niet van plan zijn om verder te investeren. Volgens de VPRT, die een groot deel van de commerciële radiostations in Duitsland vertegenwoordigt, vergt het uitzenden via DAB te hoge investeringen, waarvan het nog maar sterk de vraag is of die ooit terugverdiend zullen worden. De VPRT is namelijk nogal sceptisch over het mogelijke succes van DAB.

In juli van dit jaar werd bekend dat de KEF de subsidieaanvraag van in totaal 42 miljoen euro van de landelijke en regionale publieke stations, voor de herstart van DAB heeft afgewezen. De KEF is een commissie dat de financiën van de publieke omroepen toetst, het kijk- en luistergeld bepaalt, evenals subsidies toekent. Volgens de KEF is de subsidieaanvraag afgewezen wegens het ‘gebrek aan succes’ van DAB. De afgelopen jaren zijn er al tientallen miljoenen euro’s aan subsidie verleend aan de publieke omroep voor het uitzenden via DAB, maar desondanks luisteraren er nauwelijks mensen via dit platform naar de radio.

Als gevolg van het mislopen van subsidie hebben de landelijke publieke radiostations besloten om eind 2009 hun uitzendingen via DAB te staken. Sowieso was het al de bedoeling dat de uitzendingen via de huidige DAB-technologie (MP2) gestaakt zouden worden en dat per januari in DAB+ uitgezonden zou gaan worden, maar dat laatste gaat nu niet door. Hierdoor zullen Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur niet meer digitaal via de ether te ontvangen zijn. Ook het nieuwe themakanaal DRadio Wissen zal hierdoor niet via de ether te ontvangen zijn, maar uitsluitend via digitale kabel, internet en satelliet. DRadio Wissen zal vanaf volgend jaar gaan uitzenden en brengt continue informatie brengen over religie, gezondheid, natuur, milieu en literatuur. Daarnaast is er ook veel ruimte voor politiek en nieuws.

Onduidelijk is of de regionale publieke radiostations blijven uitzenden via DAB. In Hessen zal vanaf volgend jaar geen enkel radiostation meer via DAB te ontvangen zijn, hier is de publieke omroep hr nog nooit met uitzenden via DAB begonnen. [RS/Radio.NL]