Xtreme maakt plaats voor Absolute 80s

De Engelse pop-rockzender Absolute Radio trekt eind november de stekker uit de digitale alternatieve jongerenzender Absolute Xtreme. Het station was ruim vier jaar lang via internet, alsmede in Londen via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen. Vanaf begin december zal Absolute 80s de plek overnemen van Xtreme.

Elke werkdag om 12 uur draait Russ Williams de beste hits uit de jaren ’80 in ‘The ‘80s hour’ op Absolute Radio. Vanwege de populariteit van dit uur heeft het station besloten om met een nieuw themakanaal te beginnen. Vanaf begin december zal Absolute 80s via internet en in Londen via DAB te ontvangen zijn. Het station zal 24 uur per dag non-stop de beste hits uit de jaren ’80 draaien zoals Human League, Frankie Goes to Hollywood, Duran Duran, Prince, ABC, Depeche Mode, Blondie en Bon Jovi.

Absolute 80s zal de plek innemen van de alternatieve jongerenzender Absolute Xtreme. Sinds de start in 2005 als Virgin Radio Xtreme, is het station nooit echt van de grond af gekomen. Dit komt mede door de concurrentie van Xfm, dat in Londen ook via FM te ontvangen is, Kerrang en BBC 6Music. Volgens de laatste luistercijfers trekt Absolute Xtreme wekelijks slechts 404.000 luisteraars, terwijl het marktaandeel niet meetbaar is. Ter vergelijking: zusterstation Absolute Classic Rock trekt wekelijks bijna 900.000 luisteraars.

Begin oktober startte Absolute Radio al met Dabbl. Een station dat uitsluitend live registraties brengt die de afgelopen 30 jaar zijn opgenomen tijdens concerten en festivals. Vooralsnog is dit station alleen tijdens de avond en nacht via DAB in Londen te ontvangen, maar hier gaat verandering in komen. Volgens Absolute Radio zal Dabbl binnenkort ook in Essex, Berkshire, Wiltshire en Bristol via DAB te ontvangen zijn. Waarschijnlijk neemt Dabbl hier de plek van ‘Our kind of music’ in, dat enkele dagen geleden gestopt is met uitzenden.

Panjab en UCB gaan nationaal
Digital One heeft twee nieuwe radiostations gevonden om uit te zenden via haar landelijke multiplex. Vanaf december zullen Panjab Radio en UCB gaan uitzenden via Digital One. Panjab Radio richt zich voornamelijk op de Aziatische gemeenschap en is via internet, satelliet en in Londen en Leeds ook via DAB te ontvangen. UCB richt zich op de Christelijke gemeenschap en is momenteel al via een groot aantal lokale en regionale multiplexen in het Verenigd Koninkrijk te ontvangen. UCB is hiermee de tweede religieuze zender die de overstap maakt naar het landelijke multiplex. In september ging concurrent Premier Christian Radio UCB al voor. [RS/Radio.NL]