CBS start met ‘quad-casting’ HD Radio

CBS Radio is Washington DC gestart met de allereerste HD (Hybrid Digital) Radio ‘quadcast’. Luisteraars met een speciale ontvanger kunnen op de frequentie 106.7 FM van The Fan (WJFK) niet alleen The Fan zelf digitaal ontvangen, maar nog eens drie extra digitale stations. In totaal zenden er dus vier radiostations digitaal uit op dezelfde frequentie.

CBS start met ‘quad-casting’ HD Radio Sinds ongeveer zeven jaar zenden een groot aantal radiostations in de Verenigde Staten via HD-Radio digitaal uit. HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande ‘analoge’ FM en AM gedigitaliseerd worden. Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM en AM uitgezonden. Daar komt nog eens bij dat deze analoge uitzendingen ook gewoon door kunnen gaan.

Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden: de zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Hierdoor blijven de radiostations analoog ook gewoon door de huidige radiotoestellen te ontvangen. Om de digitale uitzendingen te kunnen ontvangen is een speciale HD-ontvanger nodig.

Multicasting
Begin 2006 werd begonnen met het zogenaamde HD-multicasten. Dat wil zeggen dat naast het eigen digitale signaal (HD1) ook nog een digitaal themakanaal wordt uitgezonden. Zo zendt de hitzender Z100 (WHTZ) in New York City bijvoorbeeld ook het station Z100 HD2 uit, waarop alleen maar nieuwe muziek wordt uitgezonden. WPLJ zendt naast het eigen signaal ook de True Oldies Channel van Scott Shannon en de sportzender 66 WFAN digitaal mee.

Quadcast
Tot nu toe werden maximaal drie radiostations digitaal meegezonden. Deze week is CBS Radio echter gestart met het uitzenden van een vierde digitale radiostation via dezelfde FM-frequentie. In Washington DC is op de frequentie 106.7 FM niet alleen het sportstation The Fan Washington digitaal te beluisteren, maar ook nog drie andere sportstations. Op 106.7 HD2 is The Fan Baltimore (WJZ) te beluisteren, op 106.7 HD3 WFAN uit New York City en op 106.7 HD4 WIP uit Philadelphia.

Op zich klinkt het mooi: nog meer keuze op de radio. Helaas gaat dit wel ten koste van de geluidskwaliteit. Net als bij Digital Audio Braodcasting (DAB) kent ook HD-Radio grenzen qua capaciteit. Op één FM-frequentie is naast het analoge signaal nog plaats voor 96 kbps AAC+ aan digitale radio. Echter, hoe meer stations in deze ruimte worden gepropt, des te minder bandbreedte er per digitaal stations beschikbaar is. En hoe minder bandbreedte, des te slechter de geluidskwaliteit.

In het geval van WJFK op 106.7 FM zenden er vier radiostations digitaal uit. Per station is er dus een bandbreedte van 24 kbps in AAC+ beschikbaar. Nu betreft het bij WJFK vier stations met overwegend gesproken woord, waardoor de mindere geluidskwaliteit geen storende factor zal zijn. Maar in het geval van muziekstations zou het betekenen dat de geluidskwaliteit digitaal nog slechter zou zijn dan analoge FM-uitzendingen.

Radio van buiten de regio
Overigens is WJFK niet het eerste station dat digitaal radiostations uit andere regio’s meezendt. Sinds vorig jaar oktober is 66 WFAN uit New York City al digitaal te ontvangen via Sunny 105.9 (WOCL) in Orlando, Wild 94.1 (WLLD) in Tampa en Sunny 104.3 (WEAT) in West Palm Beach. Het alternatieve station KROQ 106.7 uit Los Angeles is digitaal te ontvangen in San Francisco via Sophie@103.7 (KSCF), terwijl Sophie op haar beurt weer digitaal via 97.1 Amp Radio (KAMP) in LA te ontvangen is. The Sports Hub (WBZ) uit Boston is digital via 96.5 (W)TIC FM in Hartford te beluisteren. [RS/Radio.NL]