PO Beieren breidt aanbod via DAB uit

De Bayerische Rundfunk (BR), de publieke omroep voor de Duitse deelstaat Beieren, heeft het aanbod via Digital Audio Broadcasting (DAB) flink uitgebreid. Sinds eind maart zijn alle radiostations van de omroep digitaal te ontvangen in Neurenberg en München. Het is de bedoeling dat over enkele jaren heel Beieren alle stations via DAB kan ontvangen.

PO Beieren breidt aanbod via DAB uit Al 15 jaar is de publieke omroep van Beieren actief via DAB, alleen waren niet alle stations van de omroep digitaal te ontvangen. Via een netwerk van 39 zenders waren in heel Beieren op kanaal 12D al de zenders on3-radio, Bayern plus, BR-Verkehr, Bayern 2 plus, B5 plus en BR-Klassik te ontvangen. Populaire zenders als Bayern 1 en Bayern 3 ontbraken echter nog, maar sinds eind maart is hier verandering in gekomen.

In regio’s Neurenberg en München heeft de BR een nieuw multiplex in gebruik genomen op kanaal 11D. Hierop zijn de stations Bayern 1 Nord, Bayern 1 Süd, Bayern 2Nord, Bayern 2 Süd, Bayern 3, B5 Aktuell en BR-Verkehr te ontvangen. Opvallend is dat de omroep besloten heeft om de stations nog via de oude standaard (MP2) te laten uitzenden. Alleen BR-Verkehr zendt op 11D in de nieuwe standaard DAB+ (MP4) uit. Desondanks is de kwaliteit waarmee wordt uitgezonden goed te noemen. Bayern 1, Bayern 2 en Bayern 3 zenden allen met 160 kbps uit, terwijl B5 Akruell met 128 kbps uitzendt.

In de toekomst zal de omroep echter wel gaan omschakelen naar DAB+. Het is namelijk de bedoeling dat het nieuwe netwerk verder uitgerold gaan worden. Aankomende zomer zullen de zenders in Dillberg, ten zuidoosten van Neurenberg, en Wendelstein, ten zuiden van Neurenberg, in gebruik genomen worden. Komende herfst volgen Regensburg en Würzburg. Daarna volgt de rest van Beieren. Zodra het multiplex op 11D ver genoeg uitgerold is, verhuizen de zenders van de BR op 12D naar 11D. Dan zal ook uitgezonden gaan worden in DAB+. De lege ruimte die ontstaat op 12D wordt in de toekomst ingezet voor commerciële stations.

Door de ingebruikname van het nieuwe multiplex in Neurenberg (televisietoren 10 kW) en München (Olympiatoren 10 kW) kunnen 3,2 miljoen mensen alle zenders binnenshuis digitaal ontvangen. Buitenshuis ligt dit aantal op 4,4 miljoen, wat overeenkomst met 35% van de inwoners van Beieren. [RS/Radio.NL]