SWR brengt opnieuw testmultiplex DAB in de lucht

De Südwestrundfunk (SWR), de publieke omroep voor Zuidwest-Duitsland, heeft opnieuw een testmultiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in de lucht gebracht. In de regio Stuttgart zijn op kanaal 11B diverse radiostations van de SWR in DAB en DAB+ te ontvangen.

SWR brengt opnieuw testmultiplex DAB in de lucht Op het multiplex genaamd ‘SWR Test’ zijn de radiostations Contra, DasDing, SWR1, SWR2 en SWR3 allen via de reguliere verouderde (MP2) DAB-standaard te ontvangen. De bitrate van deze uitzendingen varieert van 128 tot 192 kbps. Daarnaast zijn SWR2 en SWR3 ook in de nieuwe DAB+ standaard te ontvangen. Hiervan bedraagt de bitrate 64 kbps. Tevens worden via SWR2 en SWR3 ook plaatjes meegezonden. SWR2 zendt foto’s van bloemen mee, terwijl SWR3 foto’s van artiesten meestuurt. Deze zijn echter nog niet gekoppeld aan de playlist van het station. Een demonstratie van de slide-show van SWR3 is te bekijken op YouTube.

Het is niet de eerste keer dat de SWR een testmultiplex voor DAB in de lucht brengt. In juni 2008 werd kanaal 11B in de regio Stuttgart al gebruikt voor testuitzendingen. Echter werden deze in november 2009 gestaakt.

Ondanks dat de SWR nu in Stuttgart aan het testen is met DAB, is de omroep al jaren in grote delen van Baden-Wurttemberg (12B) en Rijnland-Palts (12A) via DAB te ontvangen. Opvallend is dat de radiostations in Rijnland-Palts in betere kwaliteit zijn te ontvangen dan in Baden-Wurttemberg. Zowel SWR1, als SWR2 en SWR3 zenden in Rijnland-Palts uit met 160 kbps, terwijl dit in Baden-Wurttemberg slechts 128 kbps is.

Intussen is de regionale mediaraad van Saksen-Anhalt (MSA) gestart met de verdeelprocedure voor capaciteit op het regionale multiplex voor deze deelstaat. Geïnteresseerde stations kunnen zich tot 6 mei melden bij de mediaraad. Momenteel loopt er al een verdeelprocedure voor capaciteit op het landelijke multiplex. Hiervoor kwamen 11 aanvragen binnen. [RS/Radio.NL]