VK: Ofcom versoepelt regels analoge radiostations

De Britse mediawaakhond Ofcom versoepeld binnenkort de regels voor analoge commerciële radiostations. Kleinere lokale FM-radiostations mogen fuseren, terwijl grotere regionale stations een landelijk programma mogen aanbieden op voorwaarde dat ze landelijk via Digital Audio Braodcasting (DAB) gaan uitzenden. Ook lokale AM-stations mogen de krachten bundelen.

VK: Ofcom versoepelt regels analoge radiostations De versoepeling van de regels maakt deel uit van een nieuwe wet, de zogenaamde ‘Digital Economy Bill’, die eerder deze maand het Lagerhuis passeerde. Met deze nieuwe wet hoopt de Britse overheid de migratie van analoge naar digitale radio te bespoedigen. Vanwege de huidige regelgeving en het slechte economische klimaat zijn veel radiostations momenteel niet bereid of in staat te investeren in digitale radio. Door de regels te versoepelen hoopt de overheid de stations toch te prikkelen om ook digitaal te gaan uitzenden. Vanaf juli mogen radiostations een verzoek doen bij Ofcom om van de nieuwe regels gebruik te maken.

Fusie
Kleine lokale radiostations die bij elkaar in de buurt uitzenden mogen met elkaar fuseren en 24 uur per dag één programmering aanbieden. Voorwaarde is wel dat deze programmering op de regio gericht is. Hierdoor ontstaan grotere sterkere lokale radiostations. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de lokale commerciële radiostations momenteel verlies lijdt. Vooral voor stations met een potentieel bereik van minder dan 100.000 luisteraars blijkt het nagenoeg onmogelijk te zijn om kostendekkend te draaien.

Ofcom heeft nu gebieden vastgesteld waarin lokale radiostations mogen fuseren. Dit zijn onder meer Kent, Surrey & Sussex, Essex en de East Midlands. Een compleet overzicht is hier te vinden.

Lokale content
Grotere lokale radiostations mogen het aantal uren aan lokale programma’s reduceren van 10 naar zeven per ga. Voorwaarde is wel dat de stations de hele dag door lokaal nieuws, weer en verkeer blijven aanbieden. Hiermee wil Ofcom voorkomen dat de nieuwsvoorziening op de lokale radio steeds verder uitgedund wordt. Momenteel zenden grote lokale stations als Capital FM in Londen en Trent FM in Nottingham alleen tijdens de spits nog lokaal nieuws uit. In de daluren wordt alleen landelijk nieuws uitgezonden.

AM
Lokale radiostations op de middengolf krijgen de mogelijkheid om alle lokale programma’s te laten vervallen en quasi landelijke stations te vormen. Momenteel is dit als het ware al het geval bij grote netwerken als Gold en Magic, maar deze stations brengen nog steeds vier uur aan lokale programma’s per dag, almede een aantal lokale nieuwsbulletins.

Voor lokale AM-stations in Wales, Schotland en Noord-Ierland zal de verplichting voor het aanbieden van lokale programma’s niet geheel komen te vervallen aangezien deze stations veelal een aantal uren in de streektaal uitzenden.

Van regionaal naar landelijk
Als het aantal Ofcom ligt zullen er meer landelijke digitale radiostations komen. Daarom mogen grote regionale stations de krachten bundelen en een landelijk programma aanbieden op FM. Voorwaarde is wel dat dit programma landelijk via DAB te ontvangen zal zijn. Hierdoor kunnen regionale stations als Real Radio, Galaxy, Kiss, Heart en Smooth Radio uitgroeien tot landelijke stations. Op FM zullen de stations overigens nog wel lokale content als nieuws, weer en verkeer moeten blijven aanbieden.

Een compleet overzicht van de nieuwe regels is te vinden in het rapport ‘Statement on commercial radio localness regulation’, dat hier (PDF) te downloaden is. [RS/Radio.NL]