VK: Grote inruilactie ter promotie van DAB

De BBC en een groot aantal commerciële radiostations in het Verenigd Koninkrijk zijn een grootschalige campagne gestart om luisteraars over te laten stappen van analoog naar digitaal luisteren. Een maand lang krijgen luisteraars 10 tot 20% korting bij de aanschaf van een DAB-radio. Voorwaarde is wel dat ze hun oude analoge radio inleveren. Deze zullen een tweede leven krijgen in Zuid-Afrika.

Met de actie ‘Radio Amnesty’ hopen de radiostations dat de luistertijd via digitale platformen (DAB, satelliet, internet en digitale kabel) binnen korte tijd stijgt naar 50%.

Pas dan wil de Britse overheid een datum vastleggen waarop de analoge (FM en AM) worden afgeschakeld.

Tot die tijd zitten de stations met dubbele distributiekosten opgezadeld. Volgens de laatste luistercijfers vindt momenteel 24% van de totale luistertijd plaats via digitale platformen. DAB is hierbij met 15,1% de belangrijkste bron, terwijl internet goed is voor 2%.

Tot en met 26 juni krijgen luisteraars bij een groot aantal elektronicaketens 10 tot 20% korting bij de aanschaf van een DAB-radio. Voorwaarde is wel dat ze hun oude analoge ontvanger inleveren. Desondanks zullen zij in de toekomst ook nog gewoon naar FM kunnen luisteren, want de meeste  nieuwe DAB-radio’s hebben namelijk ook gewoon een ingebouwde FM-ontvanger.

Alle ingeruilde analoge radio’s zullen overigens niet op de vuilnisbelt belanden. Zij krijgen een tweede leven in Zuid-Afrika. Alle werkende radio’s worden namelijk worden aan Unicef en een kinderradio stichting. Zij willen hiermee arme kinderen toch een beetje ontwikkeling meegeven door speciale programma’s voor hen te maken. Door radio’s uit te delen zijn kinderen ook in staat om deze programma’s te beluisteren.

Om luisteraars op de hoogte te brengen van de grootschalige inruilactie is een uitgebreide campagne gestart. Bij deelnemende winkels worden posters opgehangen. Daarnaast zenden de landelijke radiostations Absolute Radio, Talksport, Classic FM, Radio 2, Radio 4, Radio 5 Live en BBC7, alsmede een groot aantal lokale stations, speciale spotjes uit. Deze spotjes zijn ingesproken door de Eneglse komiek, acteur en schrijver Stephen Fry, actrice en presentatrice Gaby Roslin en voormalig Slade zanger en gitarist Noddy Holder. De spotjes op 5 Live zijn ingesproken door lunchpresentatrice Gabby Logan. [RS/Radio.NL]