VK: Bauer wil landelijke programmering Kiss

Als het aan Bauer ligt komt er spoedig een einde aan alle lokale en regionale programma’s op het jongerennetwerk Kiss in het Verenigd Koninkrijk. In plaats hiervan moet een landelijke programmering komen. Inmiddels heeft eigenaar een verzoek hiervoor ingediend bij Ofcom. Mocht de mediawaakhond toestemming geven voor deze wijzigingen, dan zal Bauer Kiss landelijk gaan uitrollen via Digital Audio Broadcasting (DAB).

VK: Bauer wil landelijke programmering Kiss Momenteel is het Kiss netwerk in de regio’s Londen, Bristol, het zuidoosten van Wales en het westen van Engeland via FM te ontvangen.

Daarnaast is het jongerennetwerk ook via een groot aantal lokale DAB-multiplexen in Engeland en het zuidoosten van Wales te ontvangen.

Omdat het Kiss netwerk momenteel gebruik maakt van drie licenties (Londen, Bristol/zuidoost Wales en het oosten van Engeland), zijn deze edities verplicht om een aantal uren per dag aan lokale programma’s te brengen. Zo dient Kiss in Londen minimaal 10 uur per dag aan lokale programma’s aan te bieden, terwijl dit aantal voor de andere twee edities op zeven uur per dag ligt. Daarnaast moet Kiss via de edities in Bristol/zuidoost Wales en het oosten van Engeland elk uur nieuws uitzenden, waarvan de bulletins tijdens de spitsuren ook regionaal nieuws bevatten. Via de Londense editie hoeft alleen tijdens de ochtendspits nieuws uitgezonden te worden.

In navolging op Smooth Radio en Gold wil nu ook Kiss af van de lokale en regionale programma’s. Bij mediawaakhond Ofcom is nu een verzoek ingediend om via de verschillende edities één landelijke programmering aan te bieden. Alleen de reclameblokken blijven lokaal. Daarnaast wil het netwerk af van de verplichting om elk uur (regionaal) nieuws uit te zenden. In plaats hiervan wil het netwerk een aantal keren per dag een bulletin met nationaal, internationaal en entertainmentnieuws uitzenden.

In ruil voor het schrappen van de regionale programma’s wil Kiss de dekking via DAB fors gaan uitbreiden. Omdat het landelijke multiplex van Digital One propvol zit en omdat de zender al via een groot aantal regionale multiplexen is te ontvangen, heeft Bauer besloten om vooral via de lokale multiplexen te gaan uitbreiden. Binnen een paar maanden zou Kiss via 34 van de 38 lokale multiplexen te ontvangen moeten zijn, waardoor 73% van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk Kiss via DAB kan ontvangen. Nieuwe regio’s die toegevoegd worden zijn onder meer Schotland en Noord-Ierland, terwijl de dekking in Wales, Yorkshire, Kent en Sussex uitgebreid wordt.

Daarna is het de bedoeling dat Kiss ook in de ‘East Midlands’ en ‘South Hampshire’ via DAB te ontvangen zal zijn. De DAB-dekking van Kiss bedraagt dan bijna 80%, waarmee de dekking van het landelijke multiplex geëvenaard wordt.

Het schrappen van de regionale programma’s en het uitbreiden via DAB is het gevolg van de versoepeling van de regelgeving voor radiostations. De overheid hoopt hiermee de migratie van analoge naar digitale radio te bespoedigen. [RS/Radio.NL]