VK: Ook Kiss gestart met nationale programmering

Het jongerennetwerk Kiss in het Verenigd Koninkrijk is het nieuwe jaar gelijk gestart met een nationale programmering. Eind vorig jaar kreeg eigenaar Bauer van mediawaakhond Ofcom toestemming om alle regionale programma’s te schrappen. Inmiddels heeft Kiss deze wijzigingen stilletjes doorgevoerd en wordt 24 uur per dag het programma uit Londen overgenomen.

VK: Ook Kiss gestart met nationale programmering Het Kiss netwerk is via FM in regio’s Londen, Bristol, het zuidoosten van Wales en het westen van Engeland te ontvangen, alsmede via een groot aantal lokale DAB-multiplexen. Tot voor kort had elke regio een paar uur per dag eigen programma’s.

Omdat de Britse regering digitale radio wil stimuleren, zijn vorig jaar de regels voor regionale en lokale radio versoepeld. Zo mogen regionale stations al hun regionale programma’s schrappen en vervangen voor een nationale programma. In ruil hiervoor moet het station dan wel landelijk via DAB gaan uitzenden.

Vorig jaar vroeg Bauer ook toestemming aan Ofcom toestemming om alle regionale programma’s op het Kiss netwerk te schrappen. In ruil hiervoor gaat de jongerenzender via alle lokale DAB-multiplexen uitzenden. De mediawaakhond heeft inmiddels toestemming gegeven voor deze wijzigingen.

Kiss heeft besloten om het nieuwe jaar maar gelijk de koe bij de horens te vatten. Zonder duidelijke vooraankondigingen zijn alle regionale programma’s inmiddels geschrapt en wordt 24 uur per dag de programmering uit Londen overgenomen. In de ochtend zijn nu Rickie Haywood-Williams, Melvin O’Doom (beiden foto) en Charlie Hedges te horen. Het blok tussen 9 en 12 uur wordt gevuld door Justin Wilkes, gevolgd door Neev Ranu tot 15 uur. Tijdens de avondspits kruipt Jez Welhem achter de microfoon, terwijl Martin Archer het blok tussen 19 en 22 uur vult.

Inmiddels is Kiss ook begonnen met de verdere uitrol via DAB. Sinds vorige week is het jongerenstation ook in Sussex, Kent en Dundee te beluisteren. Hier heeft Kiss de plek van Magic 105.4 ingenomen. Bauer heeft overigens besloten om de Londense softpopzender overal in het oosten en zuidoosten van Engeland niet meer via DAB door te geven. Een opmerkelijke beslissing, omdat Kiss in een aantal regio’s al via DAB te ontvangen was.

Opmerkelijk is overigens dat Kiss nu druk op zoek gaat naar een nieuwe deejay. Door het schrappen van de regionale programma’s zijn er namelijk juist een aantal op straat gezet. Onder het mom van ‘Kiss Chosen One’ organiseert het jongerenstation audities op een aantal plakken in Londen. Ook kan via internet auditie gedaan worden. Uiteindelijk mogen de vijf besten gaan strijden om een plekje in de programmering van Kiss. Welk tijdsslot dit wordt is niet bekend. [RS/Radio.NL]