Nieuw DAB-systeem voor Publieke Omroepen

Zenderexploitant KPN Broadcast heeft voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een nieuw systeem voor Digital Audio Broadcasting (DAB) laten instaleren. Het nieuwe systeem gaat het huidige systeem uit 2005 vervangen en is onder meer geschikt om uit te gaan zenden in DAB+.

Nieuw DAB-systeem voor Publieke Omroepen Momenteel zenden de publieke omroepen negen radiostations uit via DAB. Dit zijn Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, FunX, Radio Top 2000 en 24Nieuws. Deze stations zijn in ongeveer 80% van Nederland te ontvangen op kanaal 12C. Uitgezonden wordt echter nog in de verouderde DAB-standaard op basis van MP2. In de toekomst gaat zeer waarschijnlijk uitgezonden worden in DAB+ op basis van MP4. Om alvast klaar te zijn voor de omschakeling is besloten om de bestaande apparatuur te vervangen.

Radioscape uit Londen heeft nu nieuwe Eureka 147 (DAB / DAB+) encoding / multiplex systemen geleverd en geïnstalleerd. Een multiplex is de centrale bron (voeding) die alle verschillende DAB-zenders in het land voorziet van hetzelfde signaal. Dit signaal van de multiplex wordt door alle zenders op dezelfde frequentie nauwkeurig gesynchroniseerd uitgezonden. Dit is nodig, omdat de verschillende zenders anders op elkaar gaan storen. Anders dan bij FM-uitzendingen kunnen DAB-zenders namelijk in het hele land op dezelfde frequentie uitzenden om zo een dekkend net te vormen.

Het nieuwe multiplex systeem van de NPO is, naast geschikt voor DAB+, ook geschikt voor uitzendingen in 5.1 Surround Sound, het uitzenden van plaatjes bij radio-uitzendingen, het uitzenden van een elektronische programmagids en data voor verkeersinformatie.

Op dit moment wordt het nieuwe systeem getest. Over zes weken moeten deze tests afgerond zijn en wordt de nieuwe apparatuur officieel in gebruik genomen. Wanneer de NPO overigens precies gaat overschakelen naar DAB+ uitzendingen is nog onbekend. Voorlopig blijven de omroepen uitgezenden in de oude standaard. Het is de bedoeling dat de commerciële radiostations in de toekomst ook via DAB gaan uitzenden. Voor 2015 moet 80% van de inwoners van Nederland commerciële radio via DAB kunnen ontvangen. [RS/Radio.NL]