Duitsland: Ook Klassik Radio landelijk via DAB

Ook Klassik Radio en twee radiostations van Norfom uit Hamburg stappen aan boord van de DAB-expresse in Duitsland. Afgelopen week kregen zij als laatste kandidaten capaciteit toegewezen op het landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting. Het aantal deelnemende commerciële radiostations komt hiermee op tien.

Duitsland: Ook Klassik Radio landelijk via DAB In februari van dit jaar werd al bekend dat 1 augustus de eerste zender voor het landelijke DAB-netwerk de lucht in gaat. Welke dit zal zijn is nog niet bekend, maar vermoedelijk is dit de zender in Berlijn. Een maand later vindt hier namelijk de Internationale Funkausstellung (IFA) plaats, waar DAB+ ontgetwijfeld ruimschoots aan bod komt.

Lange tijd was het onzeker of het landelijke DAB-multiplex in de lucht zou komen. Onderhandelingen tussen de radiostations en zenderexploitant Media Broadcast liepen uiterst moeizaam. Eind 2010 werd alsnog een overeenkomst bereikt tussen zeven radiostations en Media Broadcast, waarna de toelatingscommissie (ZAK) van de ALM, waarin alle regionale mediaraden vertegenwoordigd zijn, de eerste licenties uitgaf. Deze zijn tien jaar geldig.

Afgelopen week kregen ook Klassik Radio en Norfom uit Hamburg capaciteit op het multiplex toegewezen, waarmee het aantal commerciële radiostations op tien uitkomt. De commerciële radiostations die vanaf 1 augustus via DAB uit gaan zenden zijn: Lounge FM, ERF Radio, Radio Rauschgold, Energy, 90elf, Remix Radio, Litera, Klassik Radio, Radio 3.0 en Urban Independent Pop.

Daarnaast zullen ook de landelijke publieke stations Deutschlandfunk, DeutschlandRadio Kultur en DRadio Wissen gebruik maken van dit net. Ook zal het themakanaal Dokumente & Debatten enkele uren per week via DAB te ontvangen zijn. Zenderexploitant Media Broadcast gaat tevens telemediadiensten aanbieden.

Het landelijke multiplex zal in het westen en zuidwesten uit gaan zenden op kanaal 5A, terwijl in het noorden, midden, oosten en zuidoosten kanaal 5C wordt ingezet. De commerciële radiostations zullen allen in DAB+ uit gaan zenden, terwijl Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur in eerste instantie nog via de verouderde (MP2) DAB-standaard gaan uitzenden. DRadio Wissen gaat wel in DAB+ uitzenden. Het is de bedoeling dat medio september al 35 zenders aan staan, waardoor ontvangst in en om alle grote steden mogelijk is. Vier jaar later moet het aantal zenders al opgelopen zijn tot 110, waarmee meer dan 90% van de Duitsers DAB kan ontvangen. [RS/Radio.NL]