NPO: verlenging DAB-frequentieruimte tot 2017

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft op 22 februari van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken een verlenging gekregen van haar licentie om in DAB uit te mogen zenden tot 1 september 2017. De verlenging op kanaal 12C is een reactie op een aanvraag die de NPO op 9 maart 2010 heeft gedaan.

De NPO is verplicht om per 1 september Nederland te bedienen met een minimale verzorgingsniveau van ongeveer anderhalf miljoen hectare in Nederland voor ‘mobiele ontvangst’ en per 1 september 2015 moet dat het dubbele worden.

De NPO heeft de plicht om op kanaal 12C tenminste vijf ‘algemene radioprogrammakanalen’ (momenteel zijn dit Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4 en Radio 5) uit te zenden, alsmede vier andere publieke radiostations. De NPO heeft daarbij de plicht een signaal uit te zenden in een kwaliteit van MPEG2, 192 kbit/s of AAC+ 48 kb/s in stereo (dit laatste is DAB+).

Op dit moment zendt de NPO de landelijke zenders Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 5 en Radio 6 uit. Daarnaast is de lokale omroep FunX en de Radio Top 2000 te horen in een kwaliteit van 128 kbit/S MPEG2, en wordt Radio 4 in 160 kbit/s uitgezonden waarbij 24Nieuws in 48 kbit/s (mono) te beluisteren is.

De uitzendingen zijn voornamelijk geconcentreerd in de Randstad met uitlopers naar Arnhem, Lelystad, Loon op Zand en Mierlo. [Radiovisie/Radio.NL]