VK: Jazz FM landelijk via DAB

Wie dacht dat de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) voor commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk nog niet vol genoeg zat, komt bedrogen uit. Sinds vorige week is er opnieuw een radiostation toegevoegd: Jazz FM. Helaas is dit wel ten koste gegaan van de uitzendkwaliteit van een aantal radiostations.

VK: Jazz FM landelijk via DAB Zoals de naam al doet vermoeden brengt Jazz FM een mix van jazz, soul en blues. Van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn er gepresenteerde programma’s te horen.

Elk uur is er een nieuwsbulletin te horen, terwijl tijdens de spits ook verkeersinformatie wordt uitgezonden. Wekelijks trekt het station een kleine 450.000 luisteraars.

Sinds oktober 2008 is Jazz FM al via een aantal regionale multiplexen in het Verenigd Koninkrijk te ontvangen. Nu heeft de zender besloten om een stapje verder te gaan door uit te gaan zenden via de landelijke multiplex van Digital One.

Door het toevoegen van Jazz FM komt het aantal radiostations op de multiplex van Digital One op 13. Doordat in het Verenigd Koninkrijk nog wordt uitgezonden in de verouderde MP2 standaard heeft de komst van Jazz FM weer voor verdere achteruitgang van de uitzendkwaliteit gezorgd. Jazz FM zendt namelijk in mono uit met een bitrate van 80 kbps.

Maar ook Absolute 80s en Absolute Radio 90s zijn in kwaliteit achteruit gezet. Absolute Radio huurde namelijk tijdelijk extra capaciteit op de multiplex, maar deze wordt nu ingezet voor Jazz FM. Absolute 80s zendt nu in 80 kbps mono uit, terwijl Absolute Radio 90s gedaald is naar 64 kbps mono. Een opmerkelijke beslissing overigens, aangezien Absolute Radio Extra wel gewoon in 112 kbps stereo blijft uitzenden. Dit terwijl Absolute Radio Extra 95% van de tijd het reguliere programma van Absolute Radio uitzendt. [RS/Radio.NL]