Duitsland verdeelt regionale DAB-capaciteit

Nadat eerst succesvol alle capaciteit op het landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) verdeeld is, gaan de Duitse overheden nu over op verdeling van capaciteit op de regionale multiplexen. Zowel de regionale mediaraad van Beieren (BLM) als de regionale mediaraad van Hessen (LPR) besloten afgelopen week om de verdeelprocedure te starten.

In Beieren komt er ruimte ter beschikking op ‘landesweite’ multiplex op kanaal 12D. De publieke omroep van Beieren staakte afgelopen week namelijk de doorgifte van Bayern 2 Plus en BR Verkehr via dit multiplex. Sinds april 2010 heeft de Bayerische Rundfunk een eigen multiplex ter beschikking op kanaal 11D. In eerste instantie was dit multiplex alleen in de regio’s Neurenberg en München te ontvangen, maar inmiddels is de dekking al uitgebreid naar grote delen van Beieren. Daarom heeft de publieke omroep besloten om zijn radiostations langzaamaan te verhuizen van kanaal 12D naar 11D.

Nu de eerste stations verhuisd zijn, is er op kanaal 12D ruimte voor nieuwe radiostations. De BLM heeft daarom besloten om de capaciteit ter beschikking te stellen voor commerciële radio. Momenteel zenden via dit multiplex al de commerciële stations RockAntenne en Radio Galaxy uit.

Opvallend is dat ook de LPR in Hessen het weer gaat proberen met DAB. In Hessen wordt namelijk nogal sceptisch tegen DAB aangekeken. De regionale publieke omroep hr is al enkele jaren niet meer via DAB te ontvangen en ook commerciële radiostations hebben hun uitzendingen enkele jaren geleden al gestaakt. Alleen de landelijke publieke zenders Deutschlandfunk, DeutschlandRadio Kultur en DRadio Wissen zijn nog in de regio Frankfurt via DAB te ontvangen.

De LPR stelt nu capaciteit voor 12 commerciële radiostations in DAB+ op kanaal 11C ter beschikking. Het is de bedoeling dat dit multiplex al in augustus, gelijktijdig met de multiplex voor landelijke radio, in de lucht gaat. In eerste instantie zullen daarom alleen twee zenders in de regio Frankfurt aangezet gaan worden. Later kan het netwerk naar heel Hessen uitgebouwd worden.

Opvallend is dat de LPR als voorwaarde heeft opgesteld, dat de DAB-licenties alleen verdeeld worden als genoeg kandidaten zijn om minimaal 87% van de beschikbare capaciteit te vullen. Daarom wordt er door de hele Duitse radiowereld met argusogen naar deze verdeelprocedure gekeken. Want als het volgens critici in Hessen lukt, dan is de kans groot dat DAB in heel Duitsland van de grond gaat komen.

En de kans dat het in Hessen gaat lukken is afgelopen week plotseling een stuk groter geworden. Er vond namelijk een belangrijke ommezwaai plaats bij de Verbandes Privater Rundfunk und Telekommunikation (VPRT), dat een groot deel van de commerciële radiostations in Duitsland vertegenwoordigt. In 2009 liet de VPRT weten helemaal niets te zien in DAB. Nu heeft de organisatie zich licht positief uitgesproken over DAB en dan met name over DAB+. Voorwaarde is wel dat er niet geforceerd een uitschakeldatum voor de FM-band wordt bepaald om DAB te bevorderen. [RS/Radio.NL]