Duitse regionale publieke radio over op DAB+

De Duitse regionale publieke radiostations stappen over op DAB+. Volgens de website Rein-hoeren.de zijn vanaf 1 oktober 2011 alle regionale publieke radiostations via de nieuwe standaard voor Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen. De radiostations MDR, de publieke omroep voor Midden-Duitsland, zijn zelfs al in augustus via DAB+ te ontvangen.

Duitse regionale publieke radio over op DAB+ Momenteel verschilt het aanbod van de regionale publieke radiostations via DAB per deelstaat. In Beieren zijn alle stations van de Bayerische Rundfunk via DAB en deels al via DAB+ te ontvangen, terwijl andere omroepen slechts een paar stations via DAB uitzenden. Daar komt ook nog bij dat de dekking per deelstaat verschilt. In Hessen en Berlijn/Brandenburg zenden de publieke regionale radiostations zelfs helemaal niet uit via DAB.

Vanaf 1 oktober komt hier echter verandering in. Vanaf dat moment zijn alle 64 radiostations van de regionale publieke omroepen via DAB+ te ontvangen. Net zoals op FM, echter alleen in hun eigen verzorgingsgebied.

Daarnaast zal in eerste instantie alleen ontvangst in en om de grote steden mogelijk zijn, waarna het netwerk de komende jaren verder uitgebouwd gaat worden.

Door het besluit keren ook de publieke regionale radiostations in Hessen digitaal terug in de ether. In 2001 testte de Hessischer Rundfunk enige tijd met DAB, maar in datzelfde jaar werden deze uitzendingen alweer beëindigd. En ook de RBB voor Berlijn en Brandenburg keert teug via DAB, nadat begin 2010 de uitzendingen gestaakt werden.

De MDR, de omroep voor de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen, heeft besloten om al eerder over te schakelen, zo meldt het telecommagazine Teltarif. Vanaf augustus zendt deze omroep al zijn radiostations al uit via DAB+.

Momenteel zijn de jongerenzender MDR Sputnik en de nieuwszender MDR Info al via DAB+ te beluisteren, terwijl het themakanaal MDR Klassik via de de verouderde MP2-standaard uitzendt. Vanaf augustus starten ook MDR 1 Radio Sachsen, MDR 1 Radio Sachsen-Anhalt, MDR 1 Radio Thüringen, de hitzender MDR Jump en het kultuurkanaal MDR Figaro via DAB+.

Op 1 augustus gaan ook de eerste 27 zenders van het landelijke DAB-multiplex de lucht in. Naast de landelijke publieke radiostations Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur en DRadio Wissen, gaan hierop ook een groot aantal commerciële stations uitzenden, waaronder Energy DAB+, de voetbalzender 90elf, Klassik Radio, ERF Radio, Lounge FM en AbsolutRadio (voorheen Radio Rauschgold). [RS/Radio.NL]