Zwitserland: Ook Radio 24 via DAB+

In het Duitstalige gedeelte van Zwitserland start opnieuw een commerciële zender met uitzenden via Digital Audio Broadcasting (DAB). Met ingang van 1 augustus is ook Radio 24, één van de populairste zenders in de regio Zürich, te ontvangen via DAB+. Een maand eerder starten de testuitzendingen al. Radio 24 volgt hiermee andere commerciële zenders als Energy Zürich, Radio Basel, Radio Top en Radio Argovia, die al eerder begonnen met uitzenden via DAB+.

Zwitserland: Ook Radio 24 via DAB+ Lange tijd was DAB in Zwitserland alleen weggelegd voor de publieke omroepen.

Sinds oktober 2009 mogen echter ook commerciële radiostations via DAB uitzenden in Zwitserland.

Vooral in Duits-Zwitserland zijn er veel commerciële stations die hiervan gebruik maken. Het geeft ze namelijk de mogelijkheid om hun dekking te vergroten.

Zwitserland kent namelijk uitsluitend lokale commerciële radio. Een radiostation in Bern is bijvoorbeeld niet via FM in Zürich te ontvangen en andersom. Via DAB is het echter wel mogelijk om in geheel Duits-Zwitserland via de ether uit te zenden.

In eerste instantie besloten acht commerciële stations via DAB te gaan uitzenden, waaronder Radio Basel, Energy Zürich en Top Two. De afgelopen jaren is het aanbod echter flink toegenomen. Onlangs besloten ook Radio Argovia, Radio Top, Radio Sunshine en Radio Central te gaan uitzenden via DAB+.

Met ingang van 1 augustus is ook Radio 24 via DAB+ te ontvangen. Radio 24 is één van de populairste radiostations in de regio Zürich en de best beluisterde commerciële zender in Duits-Zwitserland. In juli start Radio 24 al met testuitzendingen via DAB.

Het totaal aantal radiostations dat in Duits-Zwitserland via DAB is te ontvangen blijft overigens 31. Radio 24 neemt namelijk de plaats in van Open Broadcast, dat na anderhalf jaar heeft besloten om alleen nog uit te gaan zenden via internet. Open Broadcast is een zender die geheel gevuld wordt door luisteraars. Zij kunnen zelf programma’s aanbieden die worden uitgezonden. Buiten dat het station moeite heeft om de programmering rond te krijgen, trekt het ook nog te weinig luisteraars. Het is namelijk een zender die met name kleine groepen freaks trekt.

Overigens begint het luisteren naar DAB ook in de auto steeds aantrekkelijker te worden. Een lezer van Radio.NL in Zwitserland meldt dat er inmiddels al autoradio’s met ingebouwde DAB+ontvanger te koop zijn voor iets meer dan 100 euro. [RS/Radio.NL]