Uitbreiding DAB+ netwerk Zwitserland

In Zwitserland wordt momenteel hard gewerkt aan de uitbreiding van het DAB+ netwerk. De afgelopen weken zijn er diverse nieuwe zenders in gebruik genomen, waaronder drie in het kanton Graubünden. Eind juni worden er opnieuw drie zenders ingeschakeld, waardoor commerciële zenders als Radio Top en Energy Zürich in een steeds groter deel van Zwitserland via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen zijn.

Uitbreiding DAB+ netwerk Zwitserland Lange tijd was DAB in Zwitserland alleen weggelegd voor de publieke omroepen. Sinds oktober 2009 mogen echter ook commerciële radiostations via DAB uitzenden in Zwitserland. Vooral in Duits-Zwitserland zijn er veel commerciële stations die hiervan gebruik maken. Het geeft ze namelijk de mogelijkheid om hun dekking te vergroten.

Zwitserland kent namelijk uitsluitend lokale commerciële radio. Een radiostation in Bern is bijvoorbeeld niet via FM in Zürich te ontvangen en andersom. Via DAB is het echter wel mogelijk om in geheel Duits-Zwitserland via de ether uit te zenden.

In eerste instantie was de multiplex voor DAB+ alleen in de regio Zürich te ontvangen, maar de afgelopen jaren is er hard gewerkt aan uitbreiding van het netwerk en zijn er inmiddels al meer dan 20 zenders ingeschakeld.

Ook de afgelopen weken zijn er diverse nieuwe zenders ingeschakeld. Ten noordoosten van Bern werd de zender Burgdorf ingeschakeld. In het kanton Sankt Gallen werd ten zuidoosten van Zürich de zender Schänis in gebruik genomen. Daarnaast werden drie zenders in Graubünden aangezet. Graubünden is het grootste en meest oostelijke kanton van Zwitserland. Het is het enige officieel drietalige kanton: Duits, Reto-Romaans en Italiaans zijn er de officiële talen. Wel is Duits met 68% het meest vertegenwoordigd. Het is dan ook niet vreemd dat in dit kanton de multiplex met veel Duitstalige stations wordt uitgerold.

In Graubünden zijn de zenders Versam, Morissen en Medel in gebruik genomen. Eind juni volgt ook de zender Valzeina. Maar ook elders in Duits-Zwitserland worden deze week nog twee zenders aangezet. In het noorden van wordt de zender Schaffhausen ingeschakeld. Daarnaast kan ook de stad Sankt Gallen eindelijk de DAB+ multiplex ontvangen.

Via de multiplex voor DAB+ zijn momenteel 16 radiostations te ontvangen, waaronder Radio Top, Top Two, Radio Basel, Energy Zürich en Radio Central. Vanaf 1 augustus is ook Radio 24 digitaal via de ether te beluisteren. Radio 24 is één van de populairste radiostations in de regio Zürich en de best beluisterde commerciële zender in Duits-Zwitserland.

Helaas stopt er opnieuw een niche zender met uitzenden. Na Open Broadcast, trekt nu ook Backstage Radio zich terug. OP Backstage Radio is 24 uur per dag muziek uit Zwitserland te beluisteren. Het gaat veelal om nog niet ontdekt en gecontracteerd talent. Het station trekt echter maar 12.000 luisteraars per dag waardoor uitzenden via DAB te kostbaar is. Backstage Radio blijft wel uitzenden via internet. [RS/Radio.NL]