Duitsland: Landelijk DAB-multiplex in de lucht

Na maanden van voorbereiding is maandag (1 augustus) in Duitsland officieel de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in gebruik genomen. In totaal zijn 17 publieke en commerciële stations digitaal via de ether te beluisteren. Echt landelijke dekking heeft de multiplex nog niet, maar ongeveer 50% van de Duitse bevolking kan de stations buitenshuis ontvangen.

Duitsland: Landelijk DAB-multiplex in de lucht De afgelopen twee weken werd er druk getest voor de nieuwe multiplex. Ook het afgelopen weekend waren medewerkers van zenderexploitant Media Broadcast nog druk bezig met het installeren en afstellen van de apparatuur.

Zoals gepland zijn 27 zenders aangezet, waardoor ontvangst in bijna alle grote steden mogelijk is. Onder meer in Berlijn. München, Neurenberg, Frankfurt, Keulen, Düsseldorf, Stuttgart, Hannover, Bremen, Kiel, Hamburg, Leipzig en Dresden is de multiplex te ontvangen. Ongeveer 50% van de Duitse bevolking kan de landelijke DAB-multiplex buitenshuis ontvangen (zie kaart). Binnenshuis ligt dit percentage op ongeveer 30%.

Opvallend is dat er tot de zomer van 2014 geen verdere uitbouw van het zendernetwerk is gepland. Pas tussen de zomer van 2014 en de winter van 2015 zal het zendernetwerk uitgebouwd worden tot 110 zenders, waardoor 90% van de Duitse bevolking de landelijke DAB-multiplex buitenshuis kan ontvangen. Binnenshuis ligt dit percentage op ongeveer 70%.

De landelijke multiplex is in het westen en zuidwesten van Duitsland te ontvangen op kanaal 5A, in het noordoosten langs de Poolse grens op kanaal 11B (nog niet in gebruik) en in de rest van het land op kanaal 5C.

Op dit moment zijn er 11 radiostations via de multiplex te ontvangen, alsmede een aantal subkanalen en telemediadiensten. De radiostations zijn: de publieke zenders Deutschlandfunk, DeutschlandRadio Kultur, DRadio Wissen en subkanaal Dokumente & Debatten, de voetbalzender 90elf en vijf subkanalen voor live verslaggeving, de hitzender Energy DAB+, de urbanzender Kiss FM, het klassieke station Klassik Radio, de christelijke zenders ERF en Radio Horeb, de softrockzender Absolut Radio en de easy listeningzender Lounge FM.

Vanaf september komt hier de pop-rockzender Radio Bob bij. Later start ook nog Remix Radio. Deutschlandfunk en DRadio Kultur zenden nog in de verouderde MP2-standaard uit, de overige zenders in DAB+. Inmiddels zijn ook diverse regionale radiostations overgestapt van de verouderde standaard naar DAB+. Ook zijn er nieuwe stations toegevoegd. Later deze week meer hierover op Radio.NL.

Overigens zorgt de komst van het nieuwe DAB-netwerk ook voor de nodige problemen. Veel kijkers ondervinden namelijk storing op hun analoge kabelontvangst. De oorzaak hiervan ligt vaak bij het gebruik van goedkope of niet goed afgeschermde kabels. Kabelmaatschappijen raden hun klanten dan ook aan om deze kabels te vervangen door goed afgeschermde exemplaren. [RS/RadioWereld.NL]