Duitsland plant tweede landelijk DAB-net

Duitsland krijgt mogelijk al volgend jaar een tweede landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Dit meldt Helmut Bauer, directeur van Digitalradio Deutschland, aan het tijdschrift Infosat. Het is de bedoeling dat deze multiplex al tijdens de Internationale Funkausstellung (IFA) 2012 in de lucht is.

Duitsland plant tweede landelijk DAB-net Sinds 1 augustus heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Via 27 zenders zijn inmiddels 13 publieke en commerciële radiostations, samen met een aantal themakanalen, in bijna alle grote steden te ontvangen.

Onder meer in Berlijn. München, Neurenberg, Frankfurt, Keulen, Düsseldorf, Stuttgart, Hannover, Bremen, Kiel, Hamburg, Leipzig en Dresden is de multiplex te ontvangen. Ongeveer 50% van de Duitse bevolking kan de landelijke DAB-multiplex buitenshuis ontvangen. Binnenshuis ligt dit percentage op ongeveer 30%.

Recent werd de dancezender Sunshine Live toegevoegd aan het aanbod.

Daarnaast is zenderexploitant Media Broadcast begonnen met het aanbieden van telemediadiensten als verkeersinformatie. Binnenkort gaat ook de Christelijke muziekzender ERF Pop gaat uitzenden via de landelijke multiplex. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat deze zender al per 1 augustus zou gaan uitzenden naast zusterstation ERF Plus. Vanwege problemen met de licentie is de start van ERF Pop via DAB echter vertraagd.

Als ERF Pop gestart is met uitzenden, dan is de huidige multiplex vol. Daarom wordt er nu al gewerkt om een tweede multiplex uit te rollen. Het is de bedoeling dat de multiplex tijdens de IFA 2012 in Berlijn in gebruik wordt genomen met nog eens 20 radiostations.

Ruim drie maanden na de start begint ook de automobielindustrie langzaamaan in te zetten op DAB. Inmiddels is het bij BMW Audi en Mercedes al mogelijk om een DAB-ontvanger in nieuwe auto’s geleverd te krijgen. Dit is overigens nog wel een optie waarvoor extra betaald moet worden.

Inwoners van Duitsland zich de komende jaren nog geen zorgen te maken over dat hun huidige analoge radio niets meer waard is. Onlangs besloot de Bondsdag de afschakeldatum voor analoge radio uit te stellen naar een nader te bepalen datum. Het was de bedoeling dat de frequenties al in 2015 buiten gebruik zouden worden gesteld. [RS/RadioWereld.NL]