NPO start aanbesteding DAB-zenderpark

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is gestart met de aanbesteding van zijn zenderpark voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Het is de bedoeling dat vanaf september 2012 maximaal 20 radiokanalen in DAB+ gaan worden uitgezonden en mogelijk ook drie Digital Multimedia Broadcasting (DMB-T) kanalen gaat uitzenden. De gunning is voor een periode van vijf jaar.

Sinds 2004 zendt de NPO negen radiostations uit via DAB. Dit zijn Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, 24Nieuws, Radio Top 2000 en Fun X. De uitzendingen zijn in de Randstad, Gelderland en Noord-Brabant te ontvangen op kanaal 12C.

Dit zenderpark wordt in de lucht gehouden door KPN Broadcast. Van landelijke dekking is echter nog lang geen sprake. Daarnaast wordt nog uitgezonden in de verouderde MP2-standaard.

Vanaf volgend jaar gaat hier verandering in komen. De radiostations gaan dan uitzenden in de efficiëntere DAB+ standaard. Om dit mogelijk te maken is de bestaande apparatuur begin dit jaar al vervangen. Ook het aantal radiostations op de multiplex van de NPO zal waarschijnlijk toenemen, want tijdens een seminar van WorldDMB in Den Haag vertelde Hans Bakhuizen van de NPO dat er maximaal 20 radiokanalen in DAB+ gaan worden uitgezonden en mogelijk ook drie DMB-T kanalen.

Daarnaast gaat het zenderpark flink uitgebreid worden, want het is de bedoeling dat in de toekomst nagenoeg heel Nederland de DAB-multiplex van de NPO kan ontvangen. Afgelopen week is de aanbesteding gestart voor het zenderpark. Tot en met 25 januari 2012 kunnen zenderexploitanten inschrijven en een prijsaanbieding doen.

De exploitatie van het zenderpark wordt gegund op basis van economisch meest voordelige aanbieding. Dit houdt in dat de prijs voor 95% doorslaggevend is. De winnende partij mag vanaf 1 september 2012 het DAB-zenderpark van de NPO verzorgen. Het contract loopt tot 31 augustus 2017. Dan loopt ook de huidige vergunning van de NPO om uit te mogen zenden via DAB af.

In de toekomst gaan ook de landelijke commerciële radiostations uitzenden in DAB+. Het is de bedoeling dat medio 2013 de eerste zenders aangezet worden. Uitgezonden gaat worden op kanaal 11C. Later volgen ook de regionale publieke en commerciële omroepen. Zij gaan uitzenden via een vijftal ‘bovenregionale’ multiplexen. [RS/RadioWereld.NL]