Noorwegen bouwt DAB-netwerk verder uit

In Noorwegen wordt het netwerk voor Digital Audio Broadcasting (DAB) de komende jaren flink uitgebreid. Tot 2015 komen er een groot aantal zenders bij en worden van bestaande zenders de vermogens verhoogd. Het is de bedoeling dat de publieke radiostations bijna overal te ontvangen zullen zijn. De commerciële stations krijgen een dekking van 90%.

Noorwegen bouwt DAB-netwerk verder uit Noorwegen heeft momenteel één landelijke multiplex en zeven regionale multiplexen. Op deze regionale multiplexen zijn momenteel uitsluitend publieke radiostations van de NRK  te ontvangen.

Op de landelijke multiplex zenden eveneens publieke stations uit, maar ook commerciële stations als P4, P5 Bergen, Radio Norge en The Voice. Op dit moment kan 80% van de inwoners van Noorwegen DAB ontvangen.

Onlangs gaf het Noorse parlement toestemming om de radio verder te digitaliseren. De komende jaren wordt daarom de dekking van DAB flink uitgebouwd. Zo worden in 2012 bestaande zenders vervangen of in vermogen verhoogd. Het jaar daarop komen er 19 nieuwe zenders bij om de dekking te verhogen naar 90%. Tenslotte komen er in 2014 nog eens honderden steunzenders bij, waardoor de landelijke multiplex dezelfde dekking heeft als het FM-netwerk van NRK P1. [RS/RadioWereld.NL]