VK: “Migratie naar DAB pas in 2019 voltooid”

De migratie van analoge naar digitale radio is in het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk pas in 2019 voltooid. Vier jaar later dan gepland. Dit is de conclusie van de Digital Consumer Expert Group, die de overheid adviseert over het migratieproces. Consumenten in het VK stappen minder snel over naar digitale radio dan was gehoopt, of zelfs verwacht.

VK: “Migratie naar DAB pas in 2019 voltooid” Eerder besloot de overheid al dat pas als het aandeel van digitale radio 50% is, een datum vastgesteld wordt voor de afschakeling van de analoge FM- en AM-frequenties. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat al in 2015 de frequenties konden worden afgeschakeld, maar nu staat al vast dat deze datum niet gehaald gaat worden.

Momenteel heeft digitale radio een aandeel van 28,2%. Een jaar geleden vond 24,8% van de totale luistertijd plaats via digitale platformen als DAB, internet en digitale kabel. DAB neemt momenteel met 18,0% het grootste deel voor zijn rekening. Voordat de magische grens van 50% voor digitale radio bereikt wordt duurt dus nog wel een paar jaar.

Verwacht wordt dat de overheid pas in 2016 een besluit neemt over de afschakeldatum van de analoge frequenties. Mogelijk ziet het schema er dan als volgt uit: Engeland, met uitzondering van het zuidwesten en Cumbria in 2017, Zuidwest-Engeland en Wales in 2018 en Schotland, Noord-Ierland en Cumbria in 2019. [RS/RadioWereld.NL]