Antenne Bayern brengt extra themakanalen via DAB

De commerciële radiozender Antenne Bayern in de Duitse deelstaat Beieren zet groots in op Digital Audio Broadcasting (DAB). Dinsdag 17 januari is het station gestart met twee themakanalen in DAB+: Antenne Bayern Top 40 en Antenne Bayern Info Digital. Daarnaast is Rock Antenne omgeschakeld van de oude MP2-standaard naar DAB+.

Antenne Bayern brengt extra themakanalen via DAB De uitzendingen van de drie kanalen van Antenne Bayern zijn in grote delen van Beieren te ontvangen op kanaal 12D. In oktober 2011 verwierf het station capaciteit voor twee radiostations op deze multiplex. Rock Antenne zendt al sinds april 1995 uit via deze multiplex.

Antenne Bayern Top 40 is een non-stop muziekkanaal met de beste hits van dit moment. Al enige tijd is de zender als webradio via de site van Antenne Bayern te beluisteren. Het programma is te vergelijken met het kanaal Non-stop 40 van Radio 538, dus non-stop muziek zonder presentatie. Wel wordt het programma van Antenne Bayern Top 40 binnenkort interactief. Luisteraars kunnen dan via de website stemmen op hits welke ze graag willen horen.

Op Antenne Bayern Info Digital is 24 uur per dag het laatste nieuws te horen. Doorlopend is het laatste nieuwsbulletin te horen, afgewisseld met reportages van de Antenne Bayern nieuwsredactie en actueel weer en verkeer.

Rock Antenne zendt de hele dag de beste classic rock uit, afgewisseld met rockhits van nu. In tegenstelling tot Antenne Bayern Top 40 zijn er op deze zender wel de hele dag gepresenteerde programma’s te beluisteren. Dit komt mede doordat Rock Antenne ook via de kabel en in delen van Beieren op FM uitzendt. Het station is al sinds halverwege de jaren ’90 via DAB te ontvangen. De eerste jaren als test, maar sinds eind jaren ’90 is de zender uitgebouwd tot volwaardig radiostation.

Nieuw is dat Rock Antenne is omgeschakeld naar DAB+. Voorheen was de zender nog in de verouderde MP2-standaard te beluisteren, maar het station is nu, conform de nieuwe licentie, in DAB+ te beluisteren.

Overigens is het reguliere programma van Antenne Bayern, één van de populairste radiostations van Beieren, nog niet via DAB te ontvangen. Hier komt waarschijnlijk pas in het derde kwartaal van dit jaar verandering in. Het is de bedoeling dat er nog dit jaar een extra multiplex voor regionale radio in Beieren de lucht in gaat.

Ook bij de Bayerischer Rundfunk, de publieke omroep van Beieren, zijn enkele wijzigingen doorgevoerd in het DAB-aanbod. De verkeerszender BR Verkehr zendt nu in DAB+ uit in plaats van in de MP2-standaard. Een opmerkelijke verandering, omdat enkele maanden geleden juist de DAB+uitzendingen van BR Verkehr juist gestaakt werden. Daarnaast zendt B5 Aktuell nu in stereo uit via DAB. Voorheen was dit mono. [RS/Radio.NL]