Duitsland: Landelijk DAB-net op één kanaal

De landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) gaat in Duitsland alsnog op één frequentie uitzenden. Eind februari moeten alle zenders omgeschakeld zijn naar kanaal 5C. Momenteel wordt in Rijnland-Palts, Badem-Württemberg, het Saarland en Hessen nog uitgezonden op kanaal 5A. Na de omschakeling hoeven luisteraars in de auto onderweg niet meer van frequentie te wisselen.

Duitsland: Landelijk DAB-net op één kanaal Sinds 1 augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Via 29 zenders zijn inmiddels 14 publieke en commerciële radiostations, samen met een aantal themakanalen, in bijna alle grote steden te ontvangen. De landelijke multiplex zendt in Duitsland op drie verschillende kanalen uit. In het zuidwesten van Duitsland wordt uitgezonden op kanaal 5A, in het noordoosten langs de Poolse grens op kanaal 11B (nog niet in gebruik) en in de rest van het land op kanaal 5C.

Aanvankelijk werd ook in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en in Stuttgart uitgezonden op kanaal 5A, maar dit kanaal bleek te storen op de analoge politieradio. Daarom werden de uitzendingen in West-Duitsland al in oktober 2011 omgezet naar kanaal 5C. Stuttgart volgde een maand later.

Inmiddels is de internationale coördinatie afgerond om ook de overige zenders in Zuidwest-Duitsland om te mogen schakelen van 5A naar 5C, zo meldt de website DXAktuell.de. Tot en met februari wisselen alle zenders van de ‘Bundesmux’ in de deelstaten Rijnland-Palts, Badem-Württemberg, het Saarland en Hessen van frequentie. Hierdoor is de landelijke multiplex overal in Duitsland te ontvangen op hetzelfde kanaal.

Eifel
Ook in de Eifel gaat in de toekomst uitgezonden worden op kanaal 5C. Vlak voor kerst werd de zender Daun aangezet voor de landelijke multiplex. Omdat gebruik wordt gemaakt van een oude zendinstallatie van de regionale publieke omroep SWR zijn de uitzendingen momenteel met een laag vermogen op kanaal 12A te ontvangen.

Volgens de Eifelzeitung wordt binnenkort een nieuwe zender in Kirchweiler-Scharteberg, ongeveer vijf kilometer ten noordwesten van Daun, in gebruik genomen. Deze vervangt de tijdelijke zender in Daun en zal met 10 kW op kanaal 5C gaan uitzenden. 

Noord-Duitsland
In Nedersaksen, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voorpommeren is de regionale publieke omroep NDR gestart met testuitzendingen van drie digitale themakanalen. Sinds vorige week zijn NDR 4, de verkeerszender NDR Traffic en NDR Musik Plus via DAB+ te ontvangen.

NDR 4 was al enige tijd onder de naam NDR Info Spezial via onder meer de middengolf te ontvangen. Het station zendt grotendeels het reguliere programma van NDR Info uit, maar onderbreekt dit voor parlementaire debatten, berichten voor de scheepvaart en live voetbalverslaggeving.  NDR Musik Plus gaat later dit jaar officieel als volwaardige zender van start onder de naam NDR Blue.

De NDR startte in november 2011 al met uitzenden in DAB+. Echter alleen met de zenders NDR 1 (in Hamburg NDR 90,3), NDR 2, NDR Kultur, NDR Info en N-Joy, die allen via FM te ontvangen zijn. De omroep wilde ook met de digitale themakanalen van start gaan, maar daar protesteerden de commerciële radiozenders met succes tegen. En dat was opmerkelijk omdat deze commerciële zenders zelf aangaven geen interesse te hebben in DAB.

Inmiddels wordt de mediawet aangepast waardoor de NDR ook themakanalen via DAB mag gaan uitzenden. Waarschijnlijk treedt de wetswijziging begin juli in werking. [RS/Radio.NL]