Duitsland: Media Broadcast start verdere uitrol DAB-net

Al lange tijd gingen er geruchten, maar nu is het nieuws officieel bevestigd. Zenderexploitant Media Broadcast is gestart met de verdere uitrol van de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB). In totaal komen er deze zomer 18 nieuwe zenders bij, waarmee de dekking gerealiseerd wordt in diverse steden, alsmede op een aantal belangrijke Autobahnen.

Duitsland: Media Broadcast start verdere uitrol DAB-net Al in september werd tijdens de IFA 2011 in Berlijn bekendgemaakt dat het landelijke DAB-netwerk in Duitsland versneld uitgerold wordt.

In december 2011 werden al twee nieuwe zendlocaties in gebruik genomen. Zo is ontvangst in het westen van Mecklenburg-Voorpommeren mogelijk geworden door de zender in Schwerin.

Vlak voor kerst werd ook de zender Daun in de Eifel aangezet, waardoor de landelijke multiplex nu via 29 zenders te ontvangen is.

Begin 2012 lekten de eerste technische gegevens al uit over hoe het DAB-netwerk verder uitgerold zou gaan worden, maar officiële meldingen bleven uit. Deze week heeft Media Broadcast eindelijk officieel bekendgemaakt hoe de verdere uitrol er precies uitziet.

Deze zomer worden er 18 nieuwe zenders in gebruik genomen. Hierdoor wordt het mogelijk om de landelijke multiplex te ontvangen in steden als Braunschweig, Baden-Baden, Osnabrück, Freiburg en Koblenz. Ook wordt de ontvangst op een aantal belangrijke Autobahnen gerealiseerd. Het potentieel bereik binnenshuis stijgt hierdoor van 38,5 miljoen naar 42 miljoen luisteraars. De 18 zenders worden in vijf fasen ingeschakeld.

Fase 1 betreft het aanzetten van de zenders Braunschweig-Brotzem (voor dekking in de stad), Ulm (dekking op de A8 tussen München en Stuttgart) en Heilbronn (dekking knooppunt A6/A81). De fase daarna worden de zenders Osnabrück en Bielefeld aangezet, waardoor ontvangst in beide steden en op de A1 (Ruhrgebied – Bremen) en delen van de A2 (Ruhrgebied – Hannover) mogelijk wordt.

Tijdens fase 3 worden de zenders Habichtswald, Fulda, Rimberg, Baden-Baden, Pforzheim en Freiburg ingeschakeld, waardoor ontvangst op de A5, A7 en A44 mogelijk wordt. De een na laatste fase betreft de zenders Koblenz, Eifel (ter vervanging van de tijdelijke zender Daun), Sibbesse (onder Hannover) en Göttingen, voor ontvangst in steden en langs de A3, A7, A48 en A61. Tijdens de vijfde en laatste fase gaan de zenders Magdeburg-Kapaunberg en Braunschweig Drachenberg, waardoor ontvangst op de A2 tussen Hannover en Berlijn gerealiseerd wordt.

Beieren en Hessen
In Beieren neemt de Bayerische Rundfunk een nieuwe zender in Augsburg in gebruik, zodat ook hier alle radiostations van de regionale publieke omroep via DAB te ontvangen zijn. Uitgezonden wordt vanaf 5 april op kanaal 11D. Een groot aantal regionale stations (commercieel en publiek) was al te ontvangen in Augsburg op kanaal 12D.

In Hessen heeft tenslotte de schlagerzender Antenne 50Plus een licentie gekregen om uit te mogen zenden in DAB+. Het station volgt hiermee Hit Radio FFH, Harmony FM, FFH Seasons, Energy Rhein-Main, Radio Fortuna, Absolut Relax en Radyo Turk, die eerder al een licentie kregen. Vooralsnog zenden alleen Hit Radio FFH en Harmony FM uit in DAB+. Wanneer de andere zenders volgen is nog niet duidelijk. [RS/Radio.NL]