Frankrijk overweegt alsnog adoptie DAB+

In Frankrijk wordt DAB+ mogelijk alsnog geadopteerd als standaard voor digitale etherradio. Momenteel loopt er publieke consultatie om de standaard uit te breiden met deze modernere versie van Digital Audio Broadcasting. In 2007 stelde Frankrijk DMB-A als standaard voor digitale etherradio aan, maar nog steeds wordt er door de radiostations nauwelijks gebruik gemaakt van deze techniek.

Frankrijk overweegt alsnog adoptie DAB+ In 2009 schreef de Franse mediawaakhond CSA capaciteit uit voor digitale radio in Parijs, Marseille en Nice. Ondanks de grote interesse (voor Parijs meldden zich alleen al 50 kandidaten) is het nog niet verder dan testuitzendingen gekomen. Definitieve licenties voor uitzendingen van digitale etherradio zijn namelijk nog steeds niet verleend.

Bij de CSA en diverse commerciële radiostations is namelijk twijfel ontstaan of DMB-A wel geschikt is als standaard voor digitale etherradio. Zeker nu de meeste andere Europese landen DAB of DAB+ hebben geadopteerd voor digitale etherradio.

DMB-A is weliswaar efficiënter dan DAB en levert ook een betere geluidskwaliteit op, maar het is nog altijd minder efficiënt dan DAB+. Dit komt mede doordat bij DMB altijd een videostream aanwezig is van tenminste 2 kbps. En deze stream is niet altijd benodigd voor radiostations. Plaatjes uitzenden kan namelijk ook via DAB+ en kost daar minder capaciteit omdat er geen constante videostream benodigd is.

Daarnaast kunnen er in DAB+ meer radiostations via één multiplex (kanaal) uitzenden dan bij DMB-A het geval is. Hierdoor zijn de uitzendkosten voor DMB-A hoger dan voor DAB+. Ter vergelijking: om landelijk in DAB+ uit te zenden in Frankrijk, zou een radiostation ongeveer 2,5 miljoen euro per jaar kwijt zijn. Voor uitzenden in DMB-A lopen deze kosten op naar 4 miljoen euro per jaar.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een aantal grote Franse radiogroepen als NRJ (o.a. NRJ en Nostalgie), Lagardère (o.a. Europe 1 en Virgin Radio) en RTL (o.a. RTL en Fun Radio) nog altijd tegen digitale etherradio zijn vanwege de hoge kosten. Natuurlijk speelt ook mee dat zij op deze manier willen voorkomen dat ze veel meer concurrentie gaan krijgen.

Al enige tijd pleit de CSA voor adoptie van DAB+. Inmiddels is het ministerie van Cultuur en Communicatie een publieke consultatie gestart om DAB+ naast DMB-A aan te stellen als standaard voor digitale etherradio. Deze consultatie loopt op 20 mei af. Verwacht wordt dat er nog dit jaar een besluit valt.

Ondertussen is de CSA van plan om eindelijk licenties te gaan verlenen aan radiostations om via digitale etherradio te mogen uitzenden. Dit nadat de Sirti, waarin een groot aantal kleinere commerciële radiostations vertegenwoordigd zijn, met juridische stappen dreigde. Daarnaast is de CSA van plan om in nog eens 20 steden capaciteit voor digitale etherradio te gaan verdelen. [RS/Radio.NL]