Poolse publieke radio start met uitzenden via DAB

De Poolse publieke radio start op 1 juni met uitzenden via Digital Audio Broadcasting (DAB). In de regio’s Warschau, Wrocław, Poznań, Gdańsk en Gdynia zijn dan in eerste instantie negen radiostations te ontvangen. Na afloop van Europees kampioenschap voetbal 2012 wordt het aanbod teruggebracht naar zeven stations.

Poolse publieke radio start met uitzenden via DAB Vanaf 1 juni zijn de DAB-uitzendingen in eerste instantie te ontvangen in Warschau op kanaal 7B, in Wrocław op kanaal 5B, in Poznań op kanaal 7A en in Gdańsk en Gdynia op kanaal 10D. In de zomer van 2013 verhuizen de uitzendingen naar hun definitieve kanalen, als de analoge televisie is afgeschakeld.

Tijdens het EK voetbal zijn in de vijf steden de landelijke zenders Jedynka (1), Dwójka (2), Trójka (3) en Czwórka (4), alsmede Polskie Radio dla Zagranicy (Wereldomroep) te ontvangen. Daarnaast worden ook de regionale stations Radio Gdańsk, Radio Merkury (Poznań), Radio dla Ciebie (Warschau) und Radio Wrocław doorgeven in deze steden.

Na 6 juli wordt het aanbod per regio teruggebracht naar zeven. Dan zijn alleen de landelijke stations, de Wereldomroep en twee regionale stations te ontvangen. In Gdańsk en Warschau zijn dan Radio Gdańsk en Radio dla Ciebie te ontvangen, terwijl in Poznań en Wrocław dan alleen Radio Merkury en Radio Wrocław te ontvangen zijn.

Het is niet de eerste keer dat de Poolse publieke radiostations via DAB te ontvangen zijn. In 2001 werd er al enige tijd in Warschau getest. In 2009 werd er opnieuw getest. Dit keer in DAB+ in zowel Warschau als Wrocław. [RS/Radio.NL]