Zwitserland: licentie voor regionaal DAB-net vergeven

In het Duitstalige gedeelte van Zwitserland wordt eind dit jaar gestart met de uitrol van een regionaal netwerk voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Hierdoor wordt het voor radiostations mogelijk om slechts een beperkt deel van Duits Zwitserland digitaal via de ether uit te zenden.

Zwitserland: licentie voor regionaal DAB-net vergeven Daarnaast kan DRS 1 eindelijk regionaal nieuws uitzenden via DAB. Gestart wordt in de regio Zürich.

Lange tijd was DAB in Zwitserland alleen weggelegd voor de publieke omroepen. Sinds oktober 2009 mogen echter ook commerciële radiostations via DAB uitzenden in Zwitserland. Vooral in Duits Zwitserland zijn er veel commerciële stations die hiervan gebruik maken. Het geeft ze namelijk de mogelijkheid om hun dekking te vergroten.

Zwitserland kent namelijk uitsluitend lokale commerciële radio. Een radiostation in Bern is bijvoorbeeld niet via FM in Zürich te ontvangen en andersom. Via DAB is het echter wel mogelijk om in geheel Duits Zwitserland via de ether uit te zenden. Inmiddels zijn er in grote delen van Duits Zwitserland ruim 30 publieke en commerciële radiostations via DAB of DAB+ te ontvangen.

Naast de twee ‘landelijke’ multiplexen krijgt Duits Zwitserland er ook nog een regionaal DAB-netwerk bij. Hiervoor heeft mediaregulator BAKOM inmiddels een licentie verleend aan SwissMediaCast, dat momenteel ook al de tweede landelijke multiplex exploiteert.

Het nieuwe regionale DAB-net bestaat uit zeven verzorgingsgebieden, die tezamen heel Duits Zwitserland dekken. Dit najaar start de uitrol van het eerste verzorgingsgebied en het is de bedoeling dat in december de eerste zender aangaat.

Gestart wordt met het verzorgingsgebied “Nordschweiz”, ofwel de regio Aargau-Zürich-Schaffhausen-Glarus. Via deze multiplex zullen de regionale nieuwsedities “Aargau Solothurn“ en “Zürich Schaffhausen“ van DRS 1 te beluisteren zijn. Ook gaan ook de commerciële zenders Radio 1 en Radio Zürisee en de christelijke zender ERF via de multiplex uitzenden. Daarnaast hebben ook de commerciële zenders FM1, Radio Pilatus en Radio 32 interesse getoond.

Zodra in maart 2013 alle zenders voor het eerste verzorgingsgebied aangezet zijn, wordt gestart met de uitrol van het tweede verzorgingsgebied. Dit wordt vermoedelijk de regio Zentralschweiz of de regio Ostschweiz. Volgens de licentie moet SwissMediaCast per jaar twee verzorgingsgebieden in gebruik nemen, waardoor het gehele net in juni 2016 operationeel is. [RS/Radio.NL]