Frankrijk: CSA maakt haast met digitale etherradio

De Franse mediaregulator CSA zet vaart achter de uitgifte van licenties voor digitale etherradio. Na jaren van stagnatie werd eerder deze maand al de verdeelprocedure voor Parijs, Marseille en Nice heropend. Afgelopen week maakte de CSA echter het tijdschema voor nog eens 20 regio’s bekend. Vooralsnog zal DMB-A de standaard worden, maar Frankrijk overweegt nu alsnog om DAB+ te adopteren.

In 2009 schreef de Franse mediawaakhond CSA capaciteit uit voor digitale radio in Parijs, Marseille en Nice. Ondanks de grote interesse (voor Parijs meldden zich alleen al 50 kandidaten) is het nog niet verder dan testuitzendingen gekomen. Definitieve licenties voor uitzendingen van digitale etherradio zijn namelijk nog steeds niet verleend.

Twee jaar eerder stelde Frankrijk DMB-A als standaard voor digitale etherradio aan, maar bij de CSA en diverse commerciële radiostations is twijfel ontstaan of DMB-A wel geschikt is als standaard voor digitale etherradio. Zeker nu de meeste andere Europese landen DAB of DAB+ hebben geadopteerd voor ‘la radio numérique’. Vooral DAB+ is veel efficiënter dan DMB-A en DAB. De afgelopen weken liep er een publieke consultatie om de standaard uit te breiden met DAB+. Verwacht wordt dat er nog dit jaar een besluit valt.

Begin mei van dit jaar heropende de CSA de verdeelprocedure voor digitale etherradio in Parijs, Marseille en Nice. In oktober zullen de licenties toegewezen worden, waarna de radiostations in het eerste kwartaal van 2013 kunnen starten met hun digitale uitzendingen.

Afgelopen week maakte de CSA bekend dat nog eens 20 Franse regio’s de komende jaren digitale etherradio krijgen. Tussen juni 2012 en april 2013 worden hiervoor de verdeelprocedures opgestart. Het tijdschema ziet er als volgt uit: Straatsburg en Mulhouse in juni 2012, Nancy, Metz, Lille, Lens, Béthune, Douvrin, Arras, Valenciennes, Dowaai en Cambrai in september 2012, Nantes, Rennes, Brest, Angers, Cholet, Rouen, Le Havre in november 2012, Avignon en Toulon in december 2012 en tenslotte Bordeaux, Lyon, Grenoble, Saint-Étienne en Toulouse in april 2013.

Wanneer de radiostations in deze gebieden precies kunnen starten met hun digitale uitzendingen is nog niet helemaal bekend. Na de implementatie kan 68% van de Franse grootstedelijke bevolking digitale etherradio ontvangen. [RS/Radio.NL]