Frankrijk: Verdeelprocedure digitale etherradio heropend

De Franse mediaregulator heeft de verdeelprocedure voor digitale etherradio heropend. Het is de bedoeling dat radiostations in Parijs, Marseille en Nice in de eerste helft van 2013 kunnen beginnen met hun digitale uitzendingen. Vooralsnog zal dit in DMB-A modus moeten, maar Frankrijk overweegt nu alsnog om DAB+ te adopteren als standaard voor ‘la radio numérique’.

In 2009 schreef de Franse mediawaakhond CSA capaciteit uit voor digitale radio in Parijs, Marseille en Nice. Ondanks de grote interesse (voor Parijs meldden zich alleen al 50 kandidaten) is het nog niet verder dan testuitzendingen gekomen. Definitieve licenties voor uitzendingen van digitale etherradio zijn namelijk nog steeds niet verleend.

Twee jaar eerder stelde Frankrijk DMB-A als standaard voor digitale etherradio aan, maar bij de CSA en diverse commerciële radiostations is twijfel ontstaan of DMB-A wel geschikt is als standaard voor digitale etherradio. Zeker nu de meeste andere Europese landen DAB of DAB+ hebben geadopteerd voor digitale etherradio. Vooral DAB+ is veel efficiënter dan DMB-A en DAB. Momenteel loopt er publieke consultatie om de standaard uit te breiden met DAB+. Deze consultatie loopt op 20 mei af. Verwacht wordt dat er nog dit jaar een besluit valt.

Inmiddels heeft CSA besloten om het inschrijftermijn voor capaciteit voor digitale etherradio te heropenen. Dit gebeurde min of meer onder druk van de Sirti, waarin een groot aantal kleinere commerciële radiostations vertegenwoordigd zijn. Sirti dreigde namelijk met juridische stappen.

Tot en met 31 mei kunnen geïnteresseerden zich inschrijven bij de CSA. Ook de 175 partijen die al in 2009 aan aanvraag indienden, worden gevraagd om hun aanvraag te actualiseren. CSA besloot om het inschrijftermijn te heropenen, zodat ook nieuwe partijen nog een eerlijke kans krijgen. Daarnaast bestaan een aantal partijen die zich in 2009 inschreven, zoals Europe 1 Sport, niet meer.

In juni gaat de CSA alle aanvragen behandelen en beoordelen.  Een maand later wordt bekend welke partijen een licentie krijgen. Deze zullen dan in oktober 2012 toegewezen worden. Daarna krijgen partijen tot en met januari 2013 de tijd om een overeenkomst af te sluiten met een zenderexploitant voor de exploitatie van de multiplex waarop uitgezonden kan worden. De definitieve uitzendingen van de radiostations kunnen dan in de eerste helft van 2013 starten.

Om het uitzenden via digitale etherradio te bevorderen, hanteert Frankrijk gedeeltelijk het principe dat ook in het Verenigd Koninkrijk werd gehanteerd. Van radiostations die besluiten om digitaal via de ether te gaan uitzenden, wordt hun analoge licentie (FM/AM) met vijf jaar verlengd. [RS/Radio.NL]