Norkring wint tweede DAB-net Noorwegen

Zenderexploitant Norkring heeft de strijd om het tweede landelijke net voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in Noorwegen gewonnen. Tijdens de veiling, waaraan slechts twee partijen meededen, bood Norkring het hoogste bedrag. Voor ruim 527.000 euro mag het tot eind 2031 het zogenaamde ‘Riksblokk II’ exploiteren.

Norkring wint tweede DAB-net Noorwegen Het was voor het eerst dat de Noorse overheid frequentieruimte middels een veiling verkocht. Tot nu toe zijn alle frequenties nog middels een vergelijkende toets verdeeld. Het Riksblokk II gaat uitzenden op kanaal 11A en 12A en heeft een bereik van ongeveer 90%. Welke radiostations er op de nieuwe multiplex gaan uitzenden is nog niet bekend. Doordat Norkring de veiling voor het tweede net heeft gewonnen, blijft de zenderexploitant de enige aanbieder van ruimte voor digitale etherradio.

In tegenstelling tot eerdere berichten is de licentie voor het Riksblokk II niet tot eind 2020 geldig, maar tot eind 2031.

Noorwegen heeft momenteel één landelijke multiplex (Riksblokk I) en zeven regionale multiplexen. Op deze regionale multiplexen zijn momenteel uitsluitend publieke radiostations van de NRK te ontvangen. Op de landelijke multiplex zenden eveneens publieke stations uit, maar ook commerciële stations als P4, P5 Bergen, Radio Norge en The Voice. Op dit moment kan 80% van de inwoners van Noorwegen DAB ontvangen.

Begin 2011 maakte de Noorse overheid bekend dat medio 2017 de afschakeling van FM-frequenties plaats gaat vinden. Het is de bedoeling dat Noorwegen dan digitaal naar de radio luistert. Om goede ontvangst van DAB te garanderen, werd er in december 2011 een plan gelanceerd waardoor de ontvangst van DAB in 2015 fors verbeterd moet zijn. [RS/Radio.NL]