Franse radiogroepen zeggen opnieuw ‘non’ tegen DAB

De grote Franse radiogroepen zeggen opnieuw ‘non’ tegen digitale etherradio. In een gezamenlijk persbericht lieten zij afgelopen week weten hun inschrijving voor capaciteit in Parijs, Marseille en Nice in te trekken. De radiogroepen zijn ervan overtuigd dat investeren in digitale etherradio weggegooid geld is. Zij hebben besloten om in te zetten op internetradio.

Al in 2005 lieten de grote Franse radiogroepen doorschemeren niets te zien in Digital Audio Broadcasting (DAB). Zij wilden liever investeren in technieken als DMB, DVB-H of DRM. Nu, zeven jaar later, staan de radiogroepen nog steeds niet te trappelen om via DAB of via DMB-A te gaan uitzenden. Ook de adoptie van het efficiëntere DAB+ kan niet op veel support wachten van de groepen.

In een gezamenlijk persbericht lieten Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM), NRJ (NRJ, Chérie FM, Rire & Chansons en Nostalgie), RTL (RTL, Fun Radio en RTL2) en NextRadio TV (RMC en BFM Business) af te zien van hun aanvraag voor capaciteit voor digitale etherradio in Parijs, Marseille en Nice. De grote radiogroepen verwachten dat DAB(+) geen voet aan de grond gaat krijgen in Frankrijk en zijn daarom niet bereid om miljoenen euro’s te investeren in deze technologie.

Volgens Lagardère, NRJ, RTL en NextRadio TV ligt de toekomst bij internetradio. Dankzij de invoering van nieuwe IP-technologieën zoals 4G en glasvezel zijn er steeds meer mogelijkheden om radio via internet te beluisteren. Ook zijn er met internetradio meer mogelijkheden. Wat alleen niet vermeld wordt is dat de 4G-netwerken voor snel mobiel internet in Frankrijk, net als in Nederland, nog uitgerold moeten worden. Deze maand worden de eerste masten in Frankrijk omgebouwd, maar pas over 15 jaar zullen de 4G-netwerken landelijk dekkend zijn.

Nu de grote Franse radiogroepen opnieuw ‘non’ tegen digitale etherradio hebben gezegd, is er flinke verdeeldheid ontstaan binnen de Franse radiowereld. Met name de vele kleinere radiogroepen hebben namelijk besloten om juist wel in te zetten op digitale etherradio in de vorm van DMB-A of DAB+. Zij zien deze techniek juist als mogelijkheid om hun uitzendgebieden verder uit te breiden. Onder meer Oui FM, Chante France, Radio FG en Radio Nova hebben al bekend gemaakt zoveel mogelijk DAB-licenties te willen bemachtigen.

In mei besloot de Franse mediawaakhond CSA om de uitrol van digitale etherradio te versnellen. Zo werden de verdeelprocedures voor Parijs, Marseille en Nice heropend en werd een tijdsschema voor nog eens 20 regio’s bekendgemaakt. [RS/Radio.NL]