Australische radiostations weer straat op voor DAB+

Meer dan 50 Australische radiostations gaan op vrijdag 24 augustus wederom de straat op. Het is namelijk alweer drie jaar geleden dat een groot aantal commerciële en publieke radiostations Melbourne, Sydney, Brisbane, Adelaide en Perth van start ging met uitzenden in DAB+. Om dat te vieren komen een groot aantal ochtendshows live vanaf de straat.

Australische radiostations weer straat op voor DAB+ In mei 2009 zijn de commerciële radiostations in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide officieel gestart met uitzenden in DAB+. In juli van dat jaar volgden ook de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS met hun stations.

Het aantal radiostations dat in DAB+ te ontvangen is varieert per stad. In Brisbane zijn bijvoorbeeld ‘slechts’ 34 stations te ontvangen, terwijl dit er in Sydney 39 zijn. Verdere uitbreiding is nog mogelijk, want vooral op de multiplexen voor commerciële radio is nog de nodige ruimte vrij. De bitrate van de uitzendingen varieert van 32 kbps tot 88 kbps.

Naast de reguliere stations die al via FM en AM te ontvangen zijn, zijn er in elke stad diverse digitale themakanalen te ontvangen. Dit zijn onder meer Radar Radio, Barry, Koffee, Novanation, Chemist Warehouse Remix, Mix 80s, The Buckle en The Main Stage.

Om het driejarig jubileum van DAB+ in de grote steden te vieren, gaan meer dan 50 radiostations in de vijf grote steden de straat op. Op vrijdag 24 augustus worden de ochtendpresentatoren van deze radiostations letterlijk te kijk gezet, want ze presenteren hun ochtendshows live vanaf de straat. In Melbourne strijken de radiostations neer op het Federation Square, in Sydney in het First Fleet Park, in Brisbane op het King George Square, in Adelaide op het Victoria Square en tenslotte in Perth in het Perth Cultural Centre. Drie jaar geleden gingen veel radiostations ook al de straat op.

Naast het kijken naar radio is er voor het publiek ook nog iets te winnen. Zo wordt in elk van de vijf steden een nieuwe auto met DAB+ontvanger weggegeven.

Drie jaar na de start begint DAB steeds meer voet aan de grond te krijgen in de vijf grote steden. Inmiddels zijn er al ruim 908.000 DAB+ontvangers over de toonbank gegaan. Eind januari 2012 stond de teller nog op ruim 784.000. Ter vergelijking: in april 2010, amper een jaar na de start, waren er slechts 72.000 exemplaren verkocht. Het tweede kwartaal van 2012 zijn er bijna 75.000 DAB+ontvangers verkocht.

Het is de bedoeling dat in de toekomst meer regio’s via DAB naar de radio kunnen luisteren. Inmiddels wordt er al druk getest in Canberra en Darwin. Onlangs zijn de testlicenties in deze twee steden opnieuw met een jaar verlengd.

Inmiddels zijn er plannen om in 100 regio’s licenties voor DAB-uitzendingen uit te geven. Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog onduidelijk. Het een en ander hangt namelijk samen met de afschakeling van analoge televisie. Waarschijnlijk komt later dit jaar meer duidelijkheid hierover. [RS/Radio.NL]