Duitsland: Uitbreiding landelijk DAB-net afgerond

Zenderexploitant Media Broadcast heeft de uitbreidingsplannen voor 2012 van de landelijke DAB-multiplex in Duitsland afgerond. Afgelopen vrijdag, vlak voor de start van de Internationale Funkausstellung Berlin (IFA), zijn de laatste vijf zenders aangezet. Hierdoor is de landelijke multiplex nu via 46 zenders te ontvangen.

Duitsland: Uitbreiding landelijk DAB-net afgerond Sinds 1 augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Aanvankelijk waren via 29 zenders 14 publieke en commerciële radiostations, samen met een aantal themakanalen, in bijna alle grote steden te ontvangen. Stations die uitzenden via de landelijke multiplex zijn onder meer Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur, 90elf, Sunshine Live, Kiss FM, Energy, Absolut Radio en Radio Bob.

In maart 2012 werd officieel bekend dat er dit jaar nog eens 18 zenders bijkomen, waarmee de dekking gerealiseerd wordt in diverse steden, alsmede op een aantal belangrijke Autobahnen.

De afgelopen maanden zijn de extra zenders in verschillende fasen in gebruik genomen. Afgelopen vrijdag zijn de laatste vijf zenders aangezet. Het betreft de zenders Koblenz, Sibbesse (onder Hannover), Göttingen, Magdeburg-Kapaunberg en Braunschweig Drachenberg.

Door de ingebruikname is het nu mogelijk om in de auto vanuit het Ruhrgebied via Hannover naar Berlijn (via de A2) naar digitale etherradio te luisteren. Hetzelfde geldt voor de rit vanuit het Rhein-Maingebied via Göttingen naar Berlijn (via de A7 en A2). En dat komt goed uit, want afgelopen vrijdag ging in Berlijn de jaarlijkse IFA van start. Tijdens de consumentenelektronica beurs neemt DAB opnieuw een belangrijke plek in.

Door de ingebruikname van de vijf zenders zijn de  uitbreidingsplannen voor 2012 van de landelijke multiplex afgerond. Alleen in november wordt in de Eifel nog een nieuwe zender in Scharteberg aangezet. Deze is ter vervanging van een tijdelijke zender in Daun. Het is de bedoeling dat medio 2012/2015 de multiplex uitgebreid wordt naar echt landelijke dekking. Nu kunnen ongeveer 42 miljoen inwoners van Duitsland de landelijke multiplex binnenshuis ontvangen.

Overigens zijn er een jaar na de start van de landelijke multiplex in Duitsland nog steeds geen officiële verkoopcijfers van DAB-ontvangers bekend. Wel zijn DAB-radio’s in de meeste grote elektronicazaken verkrijgbaar. Bij de Saturn in Bremen is bijvoorbeeld een aparte hoek ingericht, waar keuze is uit ruim 20 modellen. De goedkoopste radio kost iets meer dan 40 euro.

Verkeersinformatie
Media Broadcast is vlak voor de start van de IFA ook begonnen met het aanbieden van verkeersinformatie in datavorm via de multiplex. Via TPEG, dat wordt gezien als de opvolger van TMC, kan met speciale ontvangers en navigatiesystemen verkeersinfo in tekst of kaartvorm opgevraagd worden. De informatie wordt geleverd door TomTom.

Saksen-Anhalt
Tegelijk met de inschakeling van de zender voor de landelijke multiplex is in Magdeburg-Kapaunberg ook een nieuwe zender voor de regionale multiplex in gebruik genomen. Hierdoor zijn de zenders MDR Sachsen-Anhalt, MDR Kultur, MDR Figaro, MDR Info, MDR Jump, MDR Sputnik, Rockland, 89.0 RTL, Radio Brocken en Radio SAW voortaan op kanaal 11C te ontvangen. Voorheen waren deze stations in de regio Magdeburg op kanaal 12C te ontvangen via de zender Schönebeck. Deze zwakkere zender is nu buiten gebruik gesteld. [RS/Radio.NL]