Denemarken: Nieuw mediabeleid zet focus op DAB

De Deense regering heeft vorige week een nieuw mediabeleid voor de komende twee jaar vastgesteld waarbij een duidelijke focus ligt op Digital Audio Broadcasting (DAB). In de nieuwe overeenkomst staat onder meer dat als in 2018 digitale radio een aandeel heeft van 50%, dan wordt overwogen om FM in 2019 af te schakelen. Daarnaast zijn er plannen om in 2013 over te schakelen op DAB+.

Denemarken: Nieuw mediabeleid zet focus op DAB Samen met Zwitserland is Denemarken momenteel één van de succesvolste landen op het gebied van DAB. In Denemarken zijn al ruim 1,5 miljoen ontvanger verkocht, waardoor een derde van alle huishoudens DAB kan luisteren.

Het succes van DAB in Denemarken komt mede door de sterke positie van de Deense publieke omroep DR. Doordat deze geheel reclamevrij is, is de radioreclamemarkt in Denemarken nog altijd sterk onderontwikkeld. Daarnaast hebben commerciële radiostations het lange tijd moeten doen met zwakke lokale FM-frequenties. Pas in 2003 is hier echt verandering in gekomen, maar desondanks geniet de DR nog altijd van een marktaandeel van rond de 80%.

De Deense publieke omroep kreeg in 1995 de beschikking over een landelijk dekkende DAB-multiplex. Hierop zijn naast de landelijke FM-stations van de omroep ook diverse themakanalen te horen. In 2004 kreeg de omroep er een tweede multiplex bij, waardoor er nog meer themakanalen werden opgezet. Wel moest de omroep verplicht capaciteit verhuren aan de houders van de commerciële kavels FM5 en FM6, destijds Sky Radio en Radio 100FM. Beide multiplexen hebben een dekking van ongeveer 90%.

Inmiddels heeft de DR het aantal themakanalen drastisch verminderd en zijn er inmiddels vijf commerciële stations via DAB te ontvangen. Als het aan de Deense regering ligt gaan dit er spoedig meer worden. Er zijn namelijk plannen om de Deense publieke omroep één van de twee multiplexen af te laten staan. De zogenaamde ‘Denmark 1’ multiplex (kanaal 12C) zou dan geheel ter beschikking komen voor commerciële radio.

De Deense publieke radio gaat dan uitzenden op de ‘Denmark 2’ multiplex. Deze multiplex is op het Jutland te ontvangen op kanaal 13B, terwijl de rest van het land af moet stemmen op kanaal 11C. Door de DR uit te laten zenden op deze ‘geregionaliseerde’ multiplex, wordt het eindelijk mogelijk om alle 11 regionale edities van P4 via DAB uit te gaan zenden. Momenteel ontbreekt dit regionale radionetwerk nog via DAB.

Naast een herschikking van de multiplexen zijn er ook plannen om in 2013 over te schakelen naar DAB+. Momenteel wordt er nog uitsluitend in de verouderde MP2-standaard uitgezonden in Denemarken. Probleem is echter wel dat er nog veel ontvangers in omloop zijn die uitsluitend DAB en geen DAB+ kunnen ontvangen. Het gaat hier vermoedelijk om bijna de helft van de verkochte toestellen.

Een ander belangrijk punt in het nieuwe beleid is het vaststellen van een afschakeldatum van FM. Mocht half 2018 het aandeel van digitale radio 50% bedragen, dan gaat de Deense overheid overwegen om al in 2019 analoge FM-frequenties afschakelen.

Volgens de commerciële radiostations is het vooral belangrijk dat de Deense publieke omroep een multiplex gaat afstaan, waardoor de DR geen monopolie meer heeft op het bezit van DAB-capaciteit. Hierdoor zullen de prijzen gaan dalen, waardoor meer commerciële partijen interesse gaan tonen in DAB. Ook zijn een aantal radiostations plannen aan het ontwikkelen voor het in de lucht brengen van een derde multiplex. Deze multiplex zou dan uitsluitend in en om grote steden uitgerold worden, waardoor de kosten laag zijn en dus aantrekkelijk voor commerciële stations. [RS/Radio.NL]