VK: Global trekt stekker uit 5 regionale DAB-netten

Het aanbod van radiostations via Digital Audio Broadcasting (DAB) zal vanaf 2013 in vijf regio’s van het Verenigd Koninkrijk drastisch verminderen. MXR, waarvan Global Radio de grootste aandeelhouder is, heeft besloten zijn licenties niet meer te verlengen. Hierdoor zullen de multiplexen vanaf volgend jaar afgeschakeld worden.

VK: Global trekt stekker uit 5 regionale DAB-netten Momenteel bezit MXR licenties voor vijf regionale multiplexen in het Verenigd Koninkrijk. Deze zijn te ontvangen in het zuiden van Wales (kanaal 12C), de West Midlands (regio Birmingham, kanaal 12A), Yorkshire (regio Leeds/Middlesbrough, kanaal 12C), het noordwesten van Engeland (regio Manchester, kanaal 12C) en het noordoosten van Engeland (regio Newcastle, kanaal 12C).

MXR is eigendom van Global Radio, Real and Smooth ltd (voorheen GMG Radio) en zenderexploitant Arqiva. Laatstgenoemde bezit slechts 12% aandeel in MXR, terwijl Global door de overname van GMG Radio ook eigenaar is van Real and Smooth ltd en dus verreweg het grootste gedeelte van de aandelen in MXR in handen heeft.

Vorige week maakte MXR bekend dat het geen verlenging voor de vijf licenties gaat aanvragen. Hierdoor zullen de vijf regionale multiplexen vanaf volgend jaar afgeschakeld gaan worden. Volgens Global Radio heeft deze beslissing te maken met de nieuwe strategie voor de verdere uitbreiding van DAB, waarbij de focus ligt op landelijke en lokale DAB-multiplexen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat mediaregulator Ofcom de kanalen gaat inzetten voor de verbetering van de huidige lokale DAB-netten.

Global Radio heeft inmiddels een overeenkomst voor 12 jaar gesloten met Bauer, dat veel lokale multiplexen bezit, voor het doorgeven van de radiostations van Global via lokale multiplexen. Het gaat hier om stations als Capital, Heart, Gold, Smooth Radio, Real Radio en Real XS. Met de overeenkomst is een bedrag van bijna 19 miljoen euro gemoeid.

Hoe mooi het verhaal ook klinkt, voor de luisteraars ziet het er echter wat minder rooskleuriger uit. De afschakeling van de vijf regionale multiplexen betekent voor de luisteraars in deze regio’s zeer waarschijnlijk dat er minder aanbod komt en dat de geluidskwaliteit van de uitzendingen via DAB nog verder verslechtert.

De meeste lokale multiplexen van Bauer zitten al behoorlijk vol, dus kan het niet anders dat voor de komst van de radiostations van Global Radio bestaande stations zullen verdwijnen of minder bandbreedte ter beschikking krijgen, wat weer tot een slechtere geluidskwaliteit leidt. In het Verenigd Koninkrijk wordt namelijk nog uitgezonden in de verouderde en inefficiënte MP2-standaard.

Daarnaast is de vraag wat er met de radiostations gaat gebeuren, die geen eigendom zijn van Global Radio, maar wel via één of meerdere van deze regionale multiplexen uitzenden. Het gaat onder meer om Panjab Radio, UCB Gospel, UCB Inspirational, Yorkshire Radio, Radio XL, Nation Radio en Mountain FM. Een aantal van deze stations heeft zelfs de verplichting om via DAB uit te zenden.

De regionale multiplexen van MXR in het zuiden van Wales, de West Midlands, het noordwesten van Engeland en het noordoosten van Engeland zullen tussen juli en september 2013 worden uitgeschakeld. De multiplex in Yorkshire blijft nog tot 2015 in de lucht. Na de afschakeling blijven er nog slechts vier regionale multiplexen in het Verenigd Koninkrijk in de lucht. Dit zijn London 1 (kanaal 12C), London 2 (kanaal 12A), Londen 3 (kanaal 11B) en Central Scotland (kanaal 11D). Deze multiplexen zijn in handen van andere partijen. [RS/Radio.NL]