Wallonië: Bel RTL en Contact testen met DAB+

In Wallonië zijn de commerciële radiostations Bel RTL en Radio Contact gestart met testuitzendingen in DAB+. Tot en met 19 november testen de twee populairste zenders van het Franstalige gedeelte van België met verschillende uitzendconfiguraties. Eerder testte de oldieszender Nostalgie al in DAB+.

Wallonië: Bel RTL en Contact testen met DAB+ Al sinds 1997 zijn er uitzendingen in DAB te ontvangen in Wallonië en Brussel.

In eerste instantie zonden alleen de radiostations van Franstalige publieke omroep RTBF via digitale etherradio uit, maar sinds 2009 zijn ook de twee radiostations van de Duitstalige publieke omroep BRF via DAB te ontvangen. Uitgezonden wordt op kanaal 12B, echter nog wel in de verouderde MP2-standaard.

Sinds enige tijd test de RTBF al met DAB+. Hierdoor is de rockzender Classic 21 zowel in de oude MP2-standaard als in de nieuwe DAB+ standaard te ontvangen. In augustus en september van dit jaar was de oldieszender Nostalgie tijdelijk in DAB+ te ontvangen. Het station kon op deze manier ervaring opdoen met verschillende uitzendconfiguraties.

Vorige week zijn Bel RTL en Radio Contact gestart met testuitzendingen in DAB+. De uitzendingen zijn te ontvangen op kanaal 12B. Tot en met 19 november worden verschillende uitzendconfiguraties getest. Zo waren zowel Bel RTL als Contact de afgelopen week te ontvangen, waarbij werd uitgezonden met een bitrate van 64 kbps, waarvan 48 kbps voor audio werd gebruikt.

De komende twee weken is Bel RTL met verschillende bitrates te ontvangen. De twee weken daarop is dit het geval voor Contact. Van 5 november tot en met 19 november zijn beide stations weer te ontvangen en wordt uitgezonden met de configuratie die het best uit de test komt.

Wanneer commerciële zenders in Wallonië en Brussel permanent via DAB kunnen uitzenden is nog onduidelijk. Momenteel heeft alleen de RTBF een licentie hiervoor. In deze licentie  is ook opgenomen dat de omroep testuitzendingen voor commerciële stations mag verzorgen.

In 2011 hield mediaregulator CSA al een consultatie over DAB. Hieruit bleek dat zowel de publieke als commerciële stations over het algemeen positief tegenover DAB staan. De CSA heeft de overheid hierop geadviseerd om DAB+ uit te gaan rollen. Een beslissing hierover is echter nog niet genomen. [RS/Radio.NL]