Beieren: Meer commerciële radio via DAB.

De Duitse deelstaat Beieren krijgt nog meer commerciële radio via Digital Audio Broadcasting (DAB). Afgelopen week is de regionale mediaraad BLM gestart met de verdeling van capaciteit voor nog eens drie stations op de regionale multiplex. Daarnaast zijn diverse lokale radiostations in München gestart met uitzenden in DAB+.

Beieren: Meer commerciële radio via DAB. Beieren is momenteel koploper op het gebied van DAB in Duitsland. Via twee regionale multiplexen zijn momenteel 21 radiostations te ontvangen. Daarnaast is ook de landelijke multiplex in de deelstaat te ontvangen en zijn nog eens een groot aantal radiostations via lokale multiplexen te ontvangen.

In München groeide het aantal lokale stations in DAB+ afgelopen week tot 11, nadat ook Radio Arabella en 95 5 Charivari via digitale etherradio zijn gaan uitzenden. De stations zijn te ontvangen op kanaal 11C.

Tot enkele jaren geleden deelden de publieke en commerciële radiostations in Beieren een regionale multiplex op kanaal 12D. Sinds april 2010 heeft de Bayerische Rundfunk, de publieke omroep voor Beieren, de beschikking over een eigen multiplex op kanaal 11D.

Langzaamaan verhuist de omroep zijn radiostations van kanaal 12D naar 11D. In 2011 zorgde dit ervoor dat commerciële stations als Mega Radio, Antenne Bayern Top 40, RT1 in the Mix en Absolut Relax op kanaal 12D konden uitzenden in DAB+. Dit jaar werd ook Antenne Bayern zelf toegevoegd.

In april 2013 verhuist de Bayerische Rundfunk wederom twee stations naar zijn eigen multiplex. Dit keer gaat het om BR Klassik en B5 Plus. Doordat beide stations nu nog in de oude MP2-standaard uitzenden, komt er ruimte vrij voor drie radiostations in DAB+.

Afgelopen week is de BLM gestart met de verdeelprocedure van deze capaciteit. Radiostations kunnen zich tot half januari 2013 aanmelden. Uitzenden via de regionale multiplex kost 254.000 euro per jaar. Stations moeten wel zelf zorgen voor de verbinding met de zendlocatie München-Olympiaturm, waar de multiplex gevoed wordt. De multiplex op kanaal 12D is in ongeveer 90% van Beieren te ontvangen. In de toekomst verhuist deze multiplex naar kanaal 10D. [RS/Radio.NL]