Zwitserland: Uitrol regionaal DAB-net gestart.

In het Duitstalige gedeelte van Zwitserland is exploitant SwissMediaCast gestart met de uitrol van het regionale net voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Afgelopen vrijdag zijn de eerste vier zenders van de multiplex voor het verzorgingsgebied “Nordschweiz”, ofwel de regio Aargau-Zürich-Schaffhausen-Glarus, aangezet. Hierop zijn nu acht radiostations in DAB+ te ontvangen.

Duits-Zwitserland is momenteel één van de succesvolste gebieden als het om DAB gaat. Inmiddels zijn er al meer dan één miljoen ontvangers verkocht.

Lange tijd was DAB in Zwitserland alleen weggelegd voor de publieke omroepen. Sinds oktober 2009 mogen echter ook commerciële radiostations via DAB uitzenden in Zwitserland. Vooral in Duits Zwitserland zijn er veel commerciële stations die hiervan gebruik maken. Het geeft ze namelijk de mogelijkheid om hun dekking te vergroten.

Zwitserland kent namelijk uitsluitend lokale commerciële radio. Een radiostation in Bern is bijvoorbeeld niet via FM in Zürich te ontvangen en andersom. Via DAB is het echter wel mogelijk om in geheel Duits Zwitserland via de ether uit te zenden. Inmiddels zijn er in grote delen van Duits Zwitserland ruim 30 publieke en commerciële radiostations via DAB of DAB+ te ontvangen.

Naast de twee ‘landelijke’ multiplexen krijgt Duits Zwitserland er ook nog een regionaal DAB-netwerk bij. In april verleende mediaregulator BAKOM een licentie aan SwissMediaCast, dat momenteel ook al de tweede landelijke multiplexen exploiteert. Het nieuwe regionale DAB-net bestaat uit zeven verzorgingsgebieden, die tezamen heel Duits Zwitserland dekken.

Afgelopen vrijdag (30 november zijn de eerste vier zenders van het regionale netwerk aangezet. Via de zenders Wasserfluh, Baden-Hörndli, Uetliberg en Winterthur is het net voor het verzorgingsgebied Nordschweiz te ontvangen op kanaal 9A.

Via de multiplex zenden momenteel acht radiostations uit in DAB+. Dit zijn de regionale commerciële zenders Radio 1, Radio Zürisee, Radio Pilatus en FM1. Daarnaast zijn drie verschillende edities van de publieke zender DRS 1 te ontvangen: Aargau Solothurn, Zürich Schaffhausen en Ostschweiz. Het is voor het eerst dat regionale nieuwsedities van DRS 1 via digitale etherradio te ontvangen zijn. DRS 1 is weliswaar ook via een landelijke multiplex te ontvangen, maar tijdens de regionale bulletins is dan non-stop muziek te horen.

Nieuw is ook dat in Duits-Zwitserland de eerste Franstalige commerciële zender via DAB te ontvangen is. Rouge FM, een regionaal commercieel station in het district Lausanne en één van de populairste stations van Romandië, heeft besloten om ook in delen van Duits Zwitserland via DAB te gaan uitzenden. Het station hoopt later dit jaar ook in het eigen verzorgingsgebied via DAB te kunnen uitzenden.

Halverwege 2013 wordt gestart met de uitrol van meerdere verzorgingsgebieden en gaan de eerste zenders voor de Zentralschweiz, Bern en Ostschweiz aan. Medio 2016 moet het complete regionale net operationeel zijn. [RS/Radio.NL]