VK: Forse stijging nieuwe auto’s met DAB-ontvanger

Het aantal nieuwe auto’s voorzien van een DAB-ontvanger is in het Verenigd Koninkrijk het afgelopen jaar fors gestegen. In 2012 was 26,4% van de nieuwe tenaamgestelde auto’s uitgerust met een ontvanger voor digitale etherradio. Het laatste kwartaal van 2012 steeg dit percentage zelfs tot 33,3%.

Luisteren naar de radio via DAB vindt in het Verenigd Koninkrijk nog hoofdzakelijk thuis en op het werk plaats. In de auto wordt nog steeds massaal op FM, en in mindere mate AM, afgestemd. Dit komt doordat autofabrikanten lange tijd geen heil zagen in digitale etherradio en nieuwe auto’s dus niet standaard voorzien werden van een DAB-ontvanger.

Wie wel in de auto naar DAB wilde luisteren kon een dergelijke ontvanger als optie in laten bouwen, maar moest hiervoor wel diep in de buidel tasten. Een andere mogelijkheid was om een losse DAB-ontvanger aan te schaffen en deze met de autoradio te verbinden.

Inmiddels begint er verandering in de situatie te komen en worden steeds meer nieuwe auto’s in het Verenigd Koninkrijk standaard voorzien van een DAB-radio. In 2012 was 26,4% van de nieuwe tenaamgestelde auto’s uitgerust met een ontvanger voor digitale etherradio. Het gaat hier om ruim een half miljoen auto’s. Ter vergelijking: in 2011 lag het percentage nog op slechts 14,7%.

Het laatste kwartaal steeg het percentage tenaamgestelde nieuwe auto’s met een DAB-radio naar maar liefst 33,3% ofwel een slordige 140.000 auto’s. Het laatste kwartaal van 2010 bedroeg dit percentage nog slechts 7,5%.

Inmiddels hebben grote merken als Ford, Vauxhall, BMW en Volkswagen al besloten om de meeste nieuwe types standaard uit te rusten met een DAB-radio. Mede door de uitrol van DAB+ in Duitsland en het succes van DAB+ in Duits-Zwitserland hebben de twee Duitse automerken besloten om de meeste nieuwe modellen in het Verenigd Koninkrijk standaard uit te rusten met een DAB-radio.

In Duitsland is DAB nog steeds een optie waarvoor extra betaald moet worden. Wel hebben de beide merken al aangekondigd dat ook auto’s in Duitsland in de toekomst standaard van een DAB-radio worden voorzien.

Overigens is er nog een lange weg te gaan voordat alle auto’s in het Verenigd Koninkrijk voorzien zijn van een DAB-radio. Eind 2011 reden er namelijk 28,5 miljoen auto’s rond in het Verenigd Koninkrijk.

Dat DAB in de auto langzamerhand standaard begint te worden is een gunstige ontwikkeling voor Nederland, waar de commerciële stations later dit jaar starten met uitzenden in DAB+. De publieke radiostations zijn in delen van het land al via DAB te ontvangen. [RS/Radio.NL]