VK: Bauer start afschakeling Kiss van lokale DAB-netten

Bauer Media is begonnen met het afschakelen van de jongerenzender Kiss van verschillende lokale multiplexen voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in het Verenigd Koninkrijk. Het station is verdwenen van de lokale netten in Bristol, Wolverhampton & Shropshire en Coventry. Hierdoor is het vrijwel zeker dat Kiss blijft uitzenden via de landelijke multiplex van Digital One.

De afgelopen twee jaar was Kiss in bijna het gehele Verenigd Koninkrijk te ontvangen via tientallen lokale multiplexen. Eind december is de jongerenzender onverwachts begonnen met uitzenden via de landelijke multiplex voor commerciële radio van Digital One.

Officieel gaat het nog om testuitzendingen. Volgens Digital One volgt er in het eerste kwartaal van 2013 nadere informatie over de toekomstplannen van Kiss op de landelijke multiplex.

Inmiddels is het vrijwel zeker dat Kiss blijft uitzenden via de landelijke multiplex, want inmiddels is de zender verdwenen van de eerste lokale multiplexen. Afgelopen week zijn de uitzendingen via de lokale DAB-netten van Now Digital in Bristol, Wolverhampton & Shropshire (ten westen van Birmingham) en Coventry (ten oosten van Birmingam) gestaakt.

Opvallend is dat er geen boodschap via deze multiplexen wordt uitgezonden over de verhuizing van Kiss. Luisteraars werden dan ook verrast door de mededeling “service not available” op hun DAB-radio.

Naast Kiss zijn ook Punjabi Radio en Sunrise Radio, beiden stations voor de Aziatische gemeenschap, verdwenen van de lokale multiplexen van Wolverhampton & Shropshire en Coventry. Daarnaast is de uitzendkwaliteit van Free Radio 80s op deze multiplexen verlaagd van 128 kbps stereo naar 80 kbps mono.

Het lijkt erop dat Now Digital op zijn lokale multiplexen ruimte aan het creëren is voor de radiostations van Global Radio. In oktober 2012 werd namelijk bekend dat Global radio en zenderexploitant Arqiva de stekker trekken uit de regionale multiplexen van MXR. Deze multiplexen zijn onder meer te ontvangen in de regio groot Birmingham en South Wales/Monding van de rivier Severn.

De radiostations van Global Radio, waaronder Capital FM en Heart, die nu nog uitzenden op de regionale multiplexen verhuizen daarom later dit jaar naar lokale multiplexen van Now Digital, dat eigendom is van Arqiva.

Binnenkort start ook Bauer Media met het creëren van ruimte op zijn lokale multiplexen en verdwijnt Kiss ook elders in het Verenigd Koninkrijk van de lokale netten. Global Radio heeft namelijk een overeenkomst met Bauer gesloten voor doorgifte van zijn stations via de lokale DAB-multiplexen van Bauer. [RS/Radio.NL]