VK: Digital One wil DAB-net uitbreiden naar Noord-Ierland

Als het aan Digital One ligt, is de landelijke DAB multiplex voor commerciële radio binnenkort ook in Noord-Ierland te ontvangen. De exploitant van de multiplex heeft een verzoek ingediend bij mediaregulator Ofcom om zijn licentie uit te mogen breiden met Noord-Ierland.

VK: Digital One wil DAB-net uitbreiden naar Noord-Ierland In mei 1998 startte de Radio Authority, de voorganger van Ofcom, de verdeelprocedure voor de landelijke multiplex voor DAB. Voorwaarde voor de inschrijving was dat de drie landelijke commerciële radiostations, Virgin Radio (nu Absolute Radio), Talkradio (nu Talksport) en Classic FM, gingen uitzenden via deze multiplex.

Er kwam welgeteld één inschrijving binnen, namelijk die van Digital One. Digital One was destijds een samenwerking tussen de GWR Group (eigenaar van Classic FM, nu Global Radio) en NTL Broadcast (nu Arquiva). Daarom kreeg Digital One de licentie toegekend. Op 1 oktober 1999 gingen de eerste zenders aan.

Hoewel het om een landelijke multiplex gaat is deze alleen te ontvangen in Engeland (kanaal 11D), Wales (kanaal 11D) en Schotland (kanaal 12A). In Noord-Ierland waren tot voor kort maar twee kanalen beschikbaar voor DAB. Eén hiervan werd toegekend aan de BBC, de andere werd ingezet voor een lokale multiplex. Deze is in handen van Bauer Media voor doorgifte van diverse lokale radiostations. Daarnaast zijn ook Classic FM, Kiss en Talksport op deze multiplex te ontvangen.

Onlangs is kanaal 11D ook vrijgegeven in Noord-Ierland. Digital One heeft daarom een verzoek ingediend om zijn licentie uit te breiden met Noord-Ierland. Met zes zenders zou ongeveer 75% van Noord-Ierland binnenshuis ontvangst krijgen. Mocht Digital One groen licht krijgen, dan heeft het bedrijf toegezegd de zenders binnen zes maanden aan te zetten.

Ofcom is inmiddels een publieke consultatie gestart. Tot 14 maart kunnen andere partijen hun mening geven over de uitbreidingsplannen van Digital One.

Het is overigens zo goed als zeker dat Digital One mag gaan uitzenden in Noord-Ierland. Omdat kanaal 11D ook al gebruikt wordt door Digital One in Engeland en Wales is deze alleen maar in te zetten voor dezelfde multiplex. Indien kanaal 11D in Noord-Ierland ingezet zou worden voor een tweede lokale multiplex zou dit voor behoorlijke storingen gaan zorgen.

De uitbreiding van de multiplex van Digital One zorgt ervoor dat stations als Absolute Radio, Smooth Radio, Jazz FM en Planet Rock eindelijk te ontvangen zullen zijn in Noord-Ierland. Classic FM, Kiss en Talksport zullen hun uitzendingen via de lokale multiplex van Bauer dan staken. Deze capaciteit kan dan ingezet worden voor andere lokale radiostations.

Momenteel kan 87,5% van Groot-Brittannië de multiplex van Digital One binnenshuis ontvangen via 137 zenders. De dekking op belangrijke autowegen bedraagt momenteel 72%. [RS/Radio.NL]