Tegenslag voor DAB in Duitsland: 90Elf raakt voetbalrechten kwijt

In Duitsland lijkt Digital Audio Broadcasting (DAB) op een grote tegenslag te stuiten. Afgelopen dinsdag werd bekend dat de voetbalzender 90Elf, één van de belangrijkste publiekstrekkers voor digitale etherradio, zijn uitzendrechten voor de Bundesliga kwijtraakt. De komende vier seizoenen komen deze in handen van Sport 1.

De afgelopen vijf jaar had 90Elf de uitzendrechten voor de Duitse Bundesliga. Het gaat hier om het zogenaamde “Audio Netcast” pakket. Aanvankelijk was 90Elf alleen via het internet te ontvangen, maar sinds 2011 is het station ook via de landelijke DAB-multiplex te ontvangen.

Via maar liefst zes kanalen zijn in het weekend alle voetbalwedstrijden van de eerste en tweede Bundesliga live te volgen. Daarnaast zendt 90Elf ook alle wedstrijden van de DFB Bokaal en een aantal wedstrijden van de Europa en Champions League uit.

90Elf werd ingezet als één van de grote publiektrekkers voor DAB. Philips bracht zelfs een goedkope DAB+ontvanger op de markt met het logo van het radiostation erop. De tactiek leek te gaan werken, want per speeldag trekt 90Elf een slordige miljoen luisteraars. Hiervan luistert 10% via DAB, waarbij de gemiddelde luistertijd op ruim 90 minuten ligt.

Een aantal weken geleden startte de Deutsche Fußball Liga (DFL), ofwel de Duitse KNVB, de verkoopprocedure voor de uitzendrechten voor de komende twee seizoenen.

Afgelopen dinsdag werd bekend dat 90Elf de uitzendrechten voor de eerste en tweede Bundesliga kwijtraakt. De DFL heeft de rechten voor de komende vier seizoenen verkocht aan Sport 1. Hoeveel de abonneezender voor de rechten betaald is niet bekend. Ook is nog niet helemaal duidelijk wat Sport 1 met het “Audio Netcast” pakket van plan is. Daarnaast is het de vraag of de wedstrijden gratis te beluisteren blijven.

Regiocast, eigenaar van 90Elf, reageert teleurgesteld: “Wij zijn uiteraard teleurgesteld door dit besluit. We hebben gevochten als leeuwen om de rechten te behouden, maar uiteindelijk het spel verloren.”

Tot het einde van het seizoen blijven alle wedstrijden nog te beluisteren via 90Elf. Wat er daarna met de zender gaat gebeuren is nog onduidelijk. Regiocast gaat zich hier de komende maanden over buigen. Een samenwerking met Sport 1 is niet uitgesloten al is de vraag of de abonneezender hierop zit te wachten.

De uitzendrechten voor FM-radio blijven in handen van de publieke omroepen. Zij zenden de wedstrijden echter niet volledig uit. Tijdens de radio-uitzendingen van de verschillende regionale publieke stations wordt er steeds geschakeld tussen de verschillende wedstrijden, zoals in het weekend ook bij Langs de Lijn op Radio 1 gebeurt. [RS/Radio.NL]