Italië: Club DAB breidt uit naar Trentino-Zuid-Tirol

Ook in Italië wordt stevig aan de weg getimmerd als het om digitale etherradio gaat. De afgelopen maanden heeft Club DAB, exploitant van het net waarop onder meer Radio Capital, Radio Deejay en RDS uitzenden, zijn dekking uitgebreid naar de regio Trentino-Zuid-Tirol in het noorden van Italië.

Italië: Club DAB breidt uit naar Trentino-Zuid-Tirol In Italië wordt sinds 2004 getest met DAB. In eerste instantie via de oude MP2-standaard, maar sinds 2008 zenden ook veel stations uit in DAB+, dat gebruik maakt van de nieuwere MP4 techniek.

Officieel telt Italië drie landelijke multiplexen die gebruikt worden door Euro DAB (RTL 102.5), Club DAB en de publieke omroep RAI. Echter, vanwege het lange tijd ontbreken van een duidelijke wetgeving hebben de landelijke multiplexen nog altijd geen landelijke dekking.

Eind 2009 heeft de Italiaanse mediawaakhond eindelijk duidelijke regelgeving opgesteld, waardoor commerciële radiostations nu officieel mogen uitzenden in DAB+. Maar desondanks ging de uitrol de afgelopen jaren moeizaam.

Inmiddels lijkt het de goede kant op te gaan. Met name Club DAB heeft zijn dekking de afgelopen maanden fors uitgebreid. Tot nu toe was de multiplex van deze exploitant alleen in delen van Lombardije (regio Milaan), Veneta (regio Venetië en Verona), Piemonte (regio Turijn) en Emilia-Romagna (regio Bologna) te ontvangen. Daarnaast heft de exploitant samen met de Italiaanse publieke omroep RAI een net in Rome in de lucht.

Sinds kort is de multiplex van Club DAB ook in grote delen van de regio Trentino-Zuid-Tirol te ontvangen. De afgelopen maanden heeft de exploitant acht zenders in de lucht gebracht waardoor dekking in de steden Meran, Bozen en Trente gerealiseerd is, alsmede op de hele Brenner Autobahn (A22) tussen Oostenrijk en Verona. De multiplex van Club DAB, waarop acht radiostations in DAB+ uitzenden, is in Trentino-Zuid-Tirol, net als in andere regio’s te ontvangen, op kanaal 12C.

Het is de bedoeling dat ook Euro DAB zijn dekking uit gaat breiden naar Trentino-Zuid-Tirol, alleen heeft de exploitant hier nog geen frequentie toegewezen gekregen van de overheid.

Ook bij de RAS, de publieke omroep voor de autonome regio Trentino-Zuid-Tirol. is er het nodige gewijzigd. De twee multiplexen, waarop onder meer de radiostations van de Oostenrijkse, de Zwitserse en de Beierse publieke omroep, alsmede de Italiaanse publieke omroep RAI uitzenden, zijn verhuisd van kanaal 12A en 12D naar kanaal 10B en 10D.

Deze verhuizing is onderdeel van de herindeling van DAB-frequenties. Kanaal 12D gaat namelijk ingezet worden voor een regionaal multiplex in Trente.

Daarnaast heeft de RAS de kinderzender Kiraka van de West-Duitse publieke omroep WDR, toegevoegd aan het DAB-aanbod. In de regio Bozen zijn nu 35 radiostations via DAB te ontvangen. [RS/Radio.NL]